Web sitemizde çerezler ve benzeri izleme teknolojileri kullanılmaktadır. Çerezlerin ve benzeri izleme teknolojilerinin pazarlama/reklam faaliyetleri, sitemizin daha işlevsel kılınması ve kişiselleştirilme amaçlarıyla kullanımına onay verebilir veya ‘’Tercihler’’ butonu ile çerezleri yönetebilirsiniz.
Şubat 2025
LOOK Kitap Kulübü: Yemek ve edebiyatı buluşturan kitaplar
LEZZET DOLU SAYFALAR…
utfaktan yükselen kokuların satır aralarındaki izlerini sürmeye hazır mısınız?
Kazı Başkanının Karavanası – Arkeolojinin Delikanlısından Yemek Tarifleri / A. Muhibbe Darga
Türkiye arkeoloji tarihinin en önemli isimlerinden A. Muhibbe Darga’nın bu yemek yahut yemek anıları kitabı, tariflerdeki lezzet kadar anılardaki heyecanla da unutulmaz tatlar bırakıyor. Kazı anıları arasında, arkeolojik bulguların heyecanına lezzeti karışan, yaşama sevincine eşlik eden yemekler hatırlıyor A. Muhibbe Darga. İstanbul’da kurulan sofraları, bir zamanlar Fenerbahçe’de tutulan balıkları, çocukluktan hatırası kalan beyaz pilavı anıyor. Reçellerse hep başrolde, tarifi kimden alındıysa onun hakkı verilerek aktarılıyor.
Hayali Yerlerden Yemek Tarifleri / Alberto Manguel
Alberto Manguel, daha önce Hayali Yerler Sözlüğü’nde anlattığı düşsel ülkelere doğru yeni bir yolculuğa çıkarıyor okurlarını; bu kez birbirinden ilginç yemekler, mezeler, tatlılar ve içecekleri tanıtmak için. Odysseia ve Binbir Gece Masalları’nın sihirli coğrafyalarından Cervantes’in, Borges’in, Poe’nun, Tolkien’ın, J.K. Rowling’in ve daha pek çok yazarın dünyasından ilham alan sıra dışı ve leziz tariflerle dolu bu kitap, yazarın eğlenceli çizimleri eşliğinde iştah açıcı, karşı konulmaz bir seyahat çağrısı niteliği taşıyor.
Çileklerin İsyanı: Ortaçağ ve Rönesans'tan Sofra Anlatıları / Massimo Montanari
Dante, Napoli kralının konuğu olarak katıldığı şölende neden yemekleri üstüne başına sürmüştü? Ortaçağ’da çatal kaşık olmasına rağmen insanlar neden elle yemeyi tercih ediyordu? Kıtlık dönemlerinde mutfak nasıl bir yaratım alanına dönüştü? Antik ve Ortaçağ düşünürlerinin tatlara duyduğu yoğun ilgi nereden kaynaklanıyordu? Bu ve benzeri soruların izini süren Ortaçağ tarihçisi Massimo Montanari, okuru da yanına katarak Batı dünyasının sofra tarihinde renkli bir yolculuğa çıkıyor.
Acı Çikolata / Laura Esquivel
Acı Çikolata, okurları Meksika Devrimi sırasında De la Garza ailesinin en küçük kızı Tita’nın mis gibi kokular yükselen mutfağına konuk ediyor. Meksikalı yazar Laura Esquivel’in ülkesinin değerlerini, törelerini ve tarihini akıcı bir anlatımla ele aldığı Acı Çikolata, geleneğe başkaldıran evrensel kadın kimliğine de özgün bir yorum getiriyor.
Gurmenin Son Yemeği / Muriel Barbery
Muriel Barbery'nin ilk romanı Gurmenin Son Yemeği, ömrünün son gününde, gençliğinin ilk tadını hatırlamaya çalışan bir gurmeyi konu alıyor. Eleştirel kabuğunun altında çocukluğuna, büyükannesinin mutfağına, samimiyete ve basit tatlara duyduğu özlemle yaşayan lezzetlerin üstadı, Paris'in gösterişli restoranlarından sempatik pastanelerine, aile ilişkilerinden tutku dolu aşklara hayatının dökümünü yapıyor.
Mutfak Sırları / Anthony Bourda
Sahil barlarından zirvedeki restoranlara, bulaşıkçılıktan büyük şefliğe, Tokyo’dan Paris’e oradan New York’a, isyanlar ve alevlerle dolu bir mesleğin sunabileceği hemen her şeyi yaşayan Anthony Bourdain, deneyimlerini Mutfak Sırları’nda okuyucularla buluşturuyor. Yayımlanır yayımlanmaz kült bir esere dönüşen kitap, mutfak kapısının ardına, aşçılık dünyasının karanlık tarafına doğru macera dolu bir yolculuk sunuyor.