Temmuz 2024

Yapay zekâ lüks evlerin geleceğini yeniden tanımlıyor

Temmuz

AKILLI EVDEN YAPAY ZEKÂYA

G

özünüzü ilk açtığınızda sizinle birlikte uyanan bir ev düşünün. Perdelerin yavaşça açıldığını, kahve makinesinden taze kahve kokusunun yayıldığını, ortam ısısının ve nemin tam alışkın olduğunuz şekilde dengelendiğini, hatta belki ruh halinizi yansıtan tatlı bir müzik çalmaya başladığını… Tuhaf olan şu ki filmlerde görmeye alışkın olduğumuz bu tasvir çok da uzak olmayan bir gelecekte, zira artık hayatımızın her yerinde yapay zekâ var. Ve söz konusu verileri işleyerek gerekenleri kişiselleştirmek olunca, bilim insanları da emlak sektörü de ona fazlasıyla güveniyor. Bu durumda lüks ev tanımında kartlar yeniden dağıtılıyor.

Elbette öncelik güvenlik. Mahremiyetine her şeyden fazla değer veren ev sahiplerinin güvenlik endişelerini giderecek sistemler, potansiyel tehditleri tespit edebilmek için yüz tanımadan davranış analizine kadar geniş skalada öngörücü algoritmalardan yararlanıyor. Bunun yanı sıra açık bırakılmış pencereler, olağandışı bir hareketliliğin tespiti gibi detayların hepsi onun gözetiminde. Güvenlik seviyesiyse size bağlı. Evin istenen kısımlarını mühürlemekten alarmları etkinleştirip polis çağırmaya kadar uzanan bir tercih listesi bu.



Temmuz

İkinci önemli nokta ise başta bahsettiğimiz gibi kişiselleştirme; daha teknik bir dille söylemek gerekirse, otomasyon. Bu yapay zekâlı otomasyon sistemleri sizin günlük rutininizi ve tercihlerinizi öğrenerek evin atmosferini, nemini, kokusunu, sesini haftanın günlerine, günün saatlerine göre planlayabiliyor. Aydınlık bir sabaha mı uyanmak istersiniz loş bir odayı mı tercih edersiniz?

Belki de alışverişe çıkmadan dolapta ne eksik olduğunu hızlıca öğrenmek istersiniz? Ayrıca dolaptaki ürünlerin bozulma durumlarını ya da son tüketim tarihlerinin yaklaşıp yaklaşmadığını da öğrenmeniz mümkün. Hatta siz eve gelmeden önce evin bir tur süpürülmesini, difüzörlerin en sevdiğiniz kokuyu yaymasını ve evin size hazır hale getirilmesini isteyebilirsiniz. Bu difüzörleri ruh halinize göre koku vermek üzerine de ayarlayabilirsiniz.

Tüm bunların yanında yapay zekânın sürdürülebilir enerji yönetimi yapabilecek olması belki de en heyecan vericisi. Enerji tüketiminizi izleyip ısıtma ve soğutmayı gerçek zamanlı verilere göre ayarlayan sistem, enerji depolama ve tüketim arasındaki dengeyi çok iyi yöneterek hem lüks hem de çevre dostu bir evde yaşamanızı sağlayabilir. Ayrıca kaynak kullanımlarını optimize ederek konfordan ödün vermeden karbon ayak izinizi azaltmaya yardımcı olur.

Tüm bunlara baktığımızda yapay zekâyla şekillenen akıllı evler bilimkurgu filmi seti olmanın çok ötesine geçerek lüksün tanımını baştan yazacağa benziyor. Hiç ama hiç de uzak olmayan bir gelecekte emlak piyasasının dengeleri de bununla birlikte değişecek gibi.