Temmuz 2024

Peru’dan menülere yeni kokteyl: Pisco Punch

Temmuz

TARİHTEN KOPUP GELEN KOKTEYL

1

800’lü yılların sonlarında San Francisco’da bir barın arka odasında Duncan Nicol, yüz yılı aşkın bir süre sonra hâlâ sevilecek o içkiyi keşfetmekle meşguldür: Pisco Punch. Nicol kısa zamanda herkesin aklını çelen bu içkinin tarifini yıllarca sır gibi saklar. Ancak zamanla sakız şurubu, ananas suyu ve limon gibi bazı içeriklerin varlığı tahmin edilir. 1920’lerde içki yasağı yürürlüğe girdiğinde ve Nicol barının kapılarını son kez kapatarak emekli olduğunda bile tarifini kimseyle paylaşmaz. Rivayete göre bugün gördüğümüz hiçbir tarif onun yarattığı orijinal Pisco Punch değil. Yine de bu içki meraklılarını araştırmaktan alıkoymazdı elbette.

Guillermo Toro-Lira 2006 yılında yayımladığı kitabında tarifi yeniden keşfettiğini ve gizli malzemesinin Peru’dan gelen koka yapraklarıyla yapılmış bir Bordeaux şarabı olduğunu iddia eder. Tarifi yeniden oluşturmaya çalışan Toro-Lira Pisco ananasının Hawai’den, misket limonunun Acapulco’dan, sakızın ise Sudan’dan olması gerektiğinin altını çizer. Peki bu içkiyi içindeki şarap dışında Peru’ya bağlayan şey nedir?



Temmuz

Duncan Nicol’un karışımı keşfetmesinden bir asırdan fazla bir süre önce Perulu bir denizci yanında getirdiği eski bir şarap konyağı olan pisco’yu Kaliforniya’ya tanıtır. Böylece efsanevi Peru içkilerinin temel malzemesi dünyaya yayılmaya başlar. Ama daha ilginci Toro-Lira’nın kitabının ardından bu sefer Peru’nun Pisco Punch ile tanışması olur. Elbette kendi içkilerine ve kendi kültürlerinden çıkan bir tarife kucak açan Perulular yıllar içinde kokteylin yükselişine de vesile olur. Özellikle yerel pazarlarda bol miktarda taze ananas ve misket limonu bulunması ve içkinin erişebilir olması bu yükselişin nedenlerinden olarak görülüyor.

Bugünse Perulu barmenler bu içkiye ananas kabuğu, tarçın ve baharatlarla kaynatılmış su gibi malzemeler ekleyerek onun yerelliğini artırıyor, hatta farklı üzüm çeşitleri ve turunçgiller ekleyerek onu çeşitlendiriyorlar. Neredeyse kaybolmak üzere olan bir içkinin kitapta anılması ve ardından anavatanında yeniden can bulması bugün Pisco Punch’ı Chilcano, Pisco Sour ve Capitan gibi geleneksel içkilerin yanında menüye ekliyor. Uzun lafın kısası yaz sıcaklarına en çok yakışan kokteyllerden Pisco Punch, uzun yollardan ve uzun bir geçmişten geliyor.