1
800’lü yılların sonlarında San Francisco’da bir barın arka odasında
Duncan Nicol, yüz yılı aşkın bir süre sonra hâlâ sevilecek o içkiyi
keşfetmekle meşguldür: Pisco Punch. Nicol kısa zamanda herkesin
aklını çelen bu içkinin tarifini yıllarca sır gibi saklar. Ancak zamanla
sakız şurubu, ananas suyu ve limon gibi bazı içeriklerin varlığı tahmin
edilir. 1920’lerde içki yasağı yürürlüğe girdiğinde ve Nicol barının
kapılarını son kez kapatarak emekli olduğunda bile tarifini kimseyle
paylaşmaz. Rivayete göre bugün gördüğümüz hiçbir tarif onun yarattığı
orijinal Pisco Punch değil. Yine de bu içki meraklılarını araştırmaktan
alıkoymazdı elbette.
Guillermo Toro-Lira 2006 yılında yayımladığı kitabında tarifi yeniden
keşfettiğini ve gizli malzemesinin Peru’dan gelen koka yapraklarıyla
yapılmış bir Bordeaux şarabı olduğunu iddia eder. Tarifi yeniden
oluşturmaya çalışan Toro-Lira Pisco ananasının Hawai’den, misket
limonunun Acapulco’dan, sakızın ise Sudan’dan olması gerektiğinin altını
çizer. Peki bu içkiyi içindeki şarap dışında Peru’ya bağlayan şey nedir?
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
Duncan Nicol’un karışımı keşfetmesinden bir asırdan fazla bir süre önce
Perulu bir denizci yanında getirdiği eski bir şarap konyağı olan pisco’yu
Kaliforniya’ya tanıtır. Böylece efsanevi Peru içkilerinin temel malzemesi
dünyaya yayılmaya başlar. Ama daha ilginci Toro-Lira’nın kitabının
ardından bu sefer Peru’nun Pisco Punch ile tanışması olur. Elbette kendi
içkilerine ve kendi kültürlerinden çıkan bir tarife kucak açan Perulular
yıllar içinde kokteylin yükselişine de vesile olur. Özellikle yerel pazarlarda
bol miktarda taze ananas ve misket limonu bulunması ve içkinin erişebilir
olması bu yükselişin nedenlerinden olarak görülüyor.
Bugünse Perulu barmenler bu içkiye ananas kabuğu, tarçın ve baharatlarla
kaynatılmış su gibi malzemeler ekleyerek onun yerelliğini artırıyor, hatta
farklı üzüm çeşitleri ve turunçgiller ekleyerek onu çeşitlendiriyorlar.
Neredeyse kaybolmak üzere olan bir içkinin kitapta anılması ve ardından
anavatanında yeniden can bulması bugün Pisco Punch’ı Chilcano, Pisco
Sour ve Capitan gibi geleneksel içkilerin yanında menüye ekliyor. Uzun
lafın kısası yaz sıcaklarına en çok yakışan kokteyllerden Pisco Punch, uzun
yollardan ve uzun bir geçmişten geliyor.