Temmuz 2 2024

Selanik’te lezzet yolculuğu

Temmuz 2

KALİ OREXİ (AFİYET OLSUN)

Y

unan mutfağının en güçlü yanlarından biri ürünlerinin kalitesi ve tazeliği… Bu mutfağın temel unsurlarını alarak kendi gastronomik kimliklerini oluşturan şehirlere göz attığımızda, Selanik’in bu alanda güçlü bir varlık gösterdiğini görüyoruz. Selanik, Yunanistan’ın ikinci büyük şehri. Sadece tarihi ve kültürel zenginlikleriyle değil, gastronomik mirasıyla da ön planda. Biz de UNESCO’nun 2021 yılında Yaratıcı Şehirler Ağı kapsamında “Gastronomi Şehri” unvanını verdiği Selanik’te keyifli bir tur için yola çıkıyoruz. Hazırsanız başlayalım.

Temmuz 2

Bougatsa’dan koulouri’ye yerel spesiyaller
Bougatsa, Selanik’te güne başlamanın en lezzetli yollarından biri. Tatlı muhallebiyle, peynir ve kıyma gibi tuzlu iç harçlarla ve son yıllarda giderek artan sayıda yaratıcı kombinasyonla doldurulan bu börek, hem yerel halkın hem de turistlerin favorisi. Sokak satıcıları tarafından satılan koulouri ise şehrin bir diğer favorisi. Simidi andıran ve üzeri susamla kaplı olan koulouri, yerel gıda pazarlarında satılan çok sayıda koyun ve keçi peynirinin de eşlikçisi olarak öne çıkıyor. Aslında Selanik’te yerel halkın bu klasiklerin tadını çıkarmak için günün herhangi bir saatine ihtiyacı yok. İşte bu yüzden Selanik’teki brunch sahnesi de büyük bir başarı yakalamış durumda. Gün boyunca yaratıcı brunch yemekleri sunan pek çok yer var. Bu mekânlarda tüm uluslararası favorileri bulmak mümkün ancak çoğu zaman Yunan malzemeleriyle Akdeniz usulü bir güncelleme ile karşılaşacağınızı da belirtelim.

Temmuz 2

Sokak tatları denince akla ilk gelenlerden olan gyro ve souvlaki, şehrin her köşesinde kolayca bulabileceğiniz iki lezzet. Öğleden sonra tatlı bir mola için zengin bir muhallebi kremasıyla doldurulmuş bir yufka külahı olan trigono panoramatos’u deneyebilirsiniz. Tsoureki adı verilen, mahlep ve damla sakızı ile aromalandırılmış tatlı örgü ekmekler de şehrin en meşhur tatlıları arasında yer alıyor.

Selanik, aynı zamanda hareketli gıda pazarlarıyla tanınıyor. Bu pazarların en bilineni ise neoklasik binasıyla son derece görkemli bir yerel pazar olan Modiano… Burada her türlü baharat, farklı zeytin çeşitleri, rengârenk meyve ve sebzeler, et ve deniz ürünleri lezzetseverleri bekliyor. Sundukları gıda türüne göre gruplara ayrılmış 75 dükkân ile hizmet veren Modiano, çok kültürlü bir gıda pazarı olarak aynı zamanda şık bar ve restoranlara da ev sahipliği yapıyor.

Deniz ürünleri ve meze kültürü
Denizle böylesine güçlü bir bağı olan Selanik’ten, çoğunlukla şehrin hemen dışındaki balık pazarından temin edilen deniz ürünlerini denemeden ayrılmanız mümkün değil. İster bir balık tavernasını ister yaratıcı lüks restoranları tercih edin, Selanik’te deniz ürünleri seçeneklerinin sonu olmadığını söyleyebiliriz. Özellikle ızgara ahtapot, kalamar, sardalya ve midyeli pilav (midopilafo) mutlaka denenmesi gereken lezzetler arasında yer alıyor.



Temmuz 2

Yunan mutfağının vazgeçilmezlerinden biri olan meze kültürü, Selanik’te de kendini gösteriyor. Tzatziki, fava, dolma ve ızgara hellim gibi küçük tabaklar, yemek öncesinde veya içki eşliğinde sunulan popüler mezelerden… Bu lezzetler genellikle anason aromalı geleneksel Yunan içkisi Uzo ile birlikte tüketiliyor. Selanik’teki en iyi balık tavernalarından bazıları merkezden araçla 10 dakika uzaklıktaki Kalamaria’da yer alıyor. Şehir merkezinde kalmayı tercih ederseniz, Ladadika geleneksel Yunan mutfağı ve canlı müzik sunan çok sayıda mekânın bulunduğu, şehrin en hareketli bölgelerinden biri olarak biliniyor. Zira Selanik’in uzmanlaştığı alan, şehrin her yerinde ama özellikle de Ladadika’nın Arnavut kaldırımlı sokaklarında bulunan küçük, yaratıcı bistrolar! Ayrıca, Selanik’in eski şehir bölgesi olan Ano Poli geleneksel tavernaları ve muhteşem şehir manzaraları sunan restoranlarıyla ünlü; aklınızda bulunsun.

Temmuz 2

Et yemekleri ve vejetaryen mutfak
Elbette Selanik’teki yemek sahnesi sadece deniz ürünlerini kapsamıyor. Yunan sofralarında et yemekleri de son derece popüler. Keftedakia (köfte), paidakia (kuzu pirzola), kebaplar, pancetta, soutzoukakia (domates soslu baharatlı köfte) ve souvlaki (şişte et) veya gyros bunlardan sadece birkaçı. Vejetaryen mutfağa gelince fırında yavaş pişirilmiş fasulye (fasolia fournou), mevsim yeşillikleri ve kabak çiçeği dolmasından fava, ızgara mantar ve tirokafteri’ye (baharatlı peynir mezesi) kadar geleneksel Yunan yemeklerinde sebzelerin yeri hiç de az değil. Bir de peynir meselesi var tabii. Peynirler taze olarak farklı şekillerde ya da pek çok yemekte ekstra bir bileşen olarak servis edilebiliyor. Özellikle kızarmış saganaki denemenizi öneririz. Tamamen otantik bir deneyim için uzo veya tsipouro sipariş edebilir ya da yerel şarapları deneyebilirsiniz.