Y
unan mutfağının en güçlü yanlarından biri ürünlerinin kalitesi
ve tazeliği… Bu mutfağın temel unsurlarını alarak kendi
gastronomik kimliklerini oluşturan şehirlere göz attığımızda,
Selanik’in bu alanda güçlü bir varlık gösterdiğini görüyoruz.
Selanik, Yunanistan’ın ikinci büyük şehri. Sadece tarihi ve kültürel
zenginlikleriyle değil, gastronomik mirasıyla da ön planda. Biz de
UNESCO’nun 2021 yılında Yaratıcı Şehirler Ağı kapsamında “Gastronomi
Şehri” unvanını verdiği Selanik’te keyifli bir tur için yola çıkıyoruz.
Hazırsanız başlayalım.
Bougatsa’dan koulouri’ye yerel spesiyaller
Bougatsa, Selanik’te güne başlamanın en lezzetli yollarından biri. Tatlı
muhallebiyle, peynir ve kıyma gibi tuzlu iç harçlarla ve son yıllarda
giderek artan sayıda yaratıcı kombinasyonla doldurulan bu börek, hem
yerel halkın hem de turistlerin favorisi. Sokak satıcıları tarafından satılan
koulouri ise şehrin bir diğer favorisi. Simidi andıran ve üzeri susamla
kaplı olan koulouri, yerel gıda pazarlarında satılan çok sayıda koyun ve
keçi peynirinin de eşlikçisi olarak öne çıkıyor. Aslında Selanik’te yerel
halkın bu klasiklerin tadını çıkarmak için günün herhangi bir saatine
ihtiyacı yok. İşte bu yüzden Selanik’teki brunch sahnesi de büyük bir
başarı yakalamış durumda. Gün boyunca yaratıcı brunch yemekleri
sunan pek çok yer var. Bu mekânlarda tüm uluslararası favorileri bulmak
mümkün ancak çoğu zaman Yunan malzemeleriyle Akdeniz usulü bir
güncelleme ile karşılaşacağınızı da belirtelim.
Sokak tatları denince akla ilk gelenlerden olan gyro ve souvlaki, şehrin her
köşesinde kolayca bulabileceğiniz iki lezzet. Öğleden sonra tatlı bir mola
için zengin bir muhallebi kremasıyla doldurulmuş bir yufka külahı olan
trigono panoramatos’u deneyebilirsiniz. Tsoureki adı verilen, mahlep ve
damla sakızı ile aromalandırılmış tatlı örgü ekmekler de şehrin en meşhur
tatlıları arasında yer alıyor.
Selanik, aynı zamanda hareketli gıda pazarlarıyla tanınıyor. Bu pazarların
en bilineni ise neoklasik binasıyla son derece görkemli bir yerel pazar
olan Modiano… Burada her türlü baharat, farklı zeytin çeşitleri, rengârenk
meyve ve sebzeler, et ve deniz ürünleri lezzetseverleri bekliyor. Sundukları
gıda türüne göre gruplara ayrılmış 75 dükkân ile hizmet veren Modiano,
çok kültürlü bir gıda pazarı olarak aynı zamanda şık bar ve restoranlara da
ev sahipliği yapıyor.
Deniz ürünleri ve meze kültürü
Denizle böylesine güçlü bir bağı olan Selanik’ten, çoğunlukla şehrin
hemen dışındaki balık pazarından temin edilen deniz ürünlerini
denemeden ayrılmanız mümkün değil. İster bir balık tavernasını
ister yaratıcı lüks restoranları tercih edin, Selanik’te deniz ürünleri
seçeneklerinin sonu olmadığını söyleyebiliriz. Özellikle ızgara ahtapot,
kalamar, sardalya ve midyeli pilav (midopilafo) mutlaka denenmesi
gereken lezzetler arasında yer alıyor.
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
Yunan mutfağının vazgeçilmezlerinden biri olan meze kültürü, Selanik’te
de kendini gösteriyor. Tzatziki, fava, dolma ve ızgara hellim gibi
küçük tabaklar, yemek öncesinde veya içki eşliğinde sunulan popüler
mezelerden… Bu lezzetler genellikle anason aromalı geleneksel Yunan
içkisi Uzo ile birlikte tüketiliyor. Selanik’teki en iyi balık tavernalarından
bazıları merkezden araçla 10 dakika uzaklıktaki Kalamaria’da yer alıyor.
Şehir merkezinde kalmayı tercih ederseniz, Ladadika geleneksel Yunan
mutfağı ve canlı müzik sunan çok sayıda mekânın bulunduğu, şehrin en
hareketli bölgelerinden biri olarak biliniyor. Zira Selanik’in uzmanlaştığı
alan, şehrin her yerinde ama özellikle de Ladadika’nın Arnavut kaldırımlı
sokaklarında bulunan küçük, yaratıcı bistrolar! Ayrıca, Selanik’in eski
şehir bölgesi olan Ano Poli geleneksel tavernaları ve muhteşem şehir
manzaraları sunan restoranlarıyla ünlü; aklınızda bulunsun.
Et yemekleri ve vejetaryen mutfak
Elbette Selanik’teki yemek sahnesi sadece deniz ürünlerini kapsamıyor.
Yunan sofralarında et yemekleri de son derece popüler. Keftedakia
(köfte), paidakia (kuzu pirzola), kebaplar, pancetta, soutzoukakia (domates
soslu baharatlı köfte) ve souvlaki (şişte et) veya gyros bunlardan sadece
birkaçı. Vejetaryen mutfağa gelince fırında yavaş pişirilmiş fasulye (fasolia
fournou), mevsim yeşillikleri ve kabak çiçeği dolmasından fava, ızgara
mantar ve tirokafteri’ye (baharatlı peynir mezesi) kadar geleneksel Yunan
yemeklerinde sebzelerin yeri hiç de az değil. Bir de peynir meselesi
var tabii. Peynirler taze olarak farklı şekillerde ya da pek çok yemekte
ekstra bir bileşen olarak servis edilebiliyor. Özellikle kızarmış saganaki
denemenizi öneririz. Tamamen otantik bir deneyim için uzo veya tsipouro
sipariş edebilir ya da yerel şarapları deneyebilirsiniz.