Temmuz 2 2024

Çikolata severlere güzel haber

Temmuz 2

HEM BEDENE HEM DE DÜNYAYA SAĞLIK!

Ç

ikolatanın sağlık üzerindeki olumlu etkileri uzun zamandır tartışılan konuların başında geliyordu. Ancak kakao miktarı ne kadar yüksek olursa olsun içindeki şeker miktarı hep soru işareti olarak kalmış, tartışmalar da istenilen sonuca ulaşamamıştı. Sonunda İsviçre’deki bilim insanları çikolatayı daha sağlıklı bir hale getirmenin yolunu keşfettiler.

Normal bir yapım sürecinde çikolata için kakao çekirdekleri ve kakao meyvesinin posası kullanılır. Ancak görünen o ki Zürih Federal Teknoloji Enstitüsü’ndeki araştırmacılar bu leziz ürünü tatlandırmak için bir formül buldu: Kakao kabuğunun toz şeker yerine kullanılabileceğini. Uzmanların geliştirdiği yeni tarif, endokarp olarak bilinen meyve kabuğunun iç katmanını alıp çekirdekleri çevreleyen posanın bir kısmıyla karıştırarak tatlı bir kakao jölesi elde etmeyi içeriyor.

Uzmanlara göre bu sistem çikolatayı yalnızca daha sağlıklı yapmakla kalmıyor, aynı zamanda daha sürdürülebilir hale getiriyor. Laboratuvarda çok sayıda deneme yoluyla bulunan bu sistem, geleneksel çikolata lezzeti yakalanana kadar uygun formül üzerindeki çalışmalar sayesinde elde edildi.



Temmuz 2

Peki ya sürdürülebilirlik nereden geliyor? Aslında sistem çok anlaşılır. Büyük ölçekli üretimlerden biri olan çikolatanın ilk adımdan son adıma kadar aynı meyveyi kullanarak tamamlanması tedarik ve nakliyeden tasarruf edilebilmesi anlamına geliyor. Bu da küresel ısınma üzerindeki en büyük faktörlerin minimuma inmesini sağlıyor. Üstelik meyvenin çoğunun kullanılması ve geriye yalnızca geleneksel yakıt ya da kompost malzeme atığını bırakmasıysa çevreye daha az zarar vermesi anlamına geliyor.

Görünen o ki yeni nesil çikolataları yerken hem bedenimize hem de gezegenimize iyi baktığımız hissiyle gönül rahatlığını yaşayacağız.

Kaynak: EuroNews