Ç
ikolatanın sağlık üzerindeki olumlu etkileri uzun zamandır
tartışılan konuların başında geliyordu. Ancak kakao miktarı
ne kadar yüksek olursa olsun içindeki şeker miktarı hep
soru işareti olarak kalmış, tartışmalar da istenilen sonuca
ulaşamamıştı. Sonunda İsviçre’deki bilim insanları çikolatayı
daha sağlıklı bir hale getirmenin yolunu keşfettiler.
Normal bir yapım sürecinde çikolata için kakao çekirdekleri ve kakao
meyvesinin posası kullanılır. Ancak görünen o ki Zürih Federal Teknoloji
Enstitüsü’ndeki araştırmacılar bu leziz ürünü tatlandırmak için bir formül
buldu: Kakao kabuğunun toz şeker yerine kullanılabileceğini. Uzmanların
geliştirdiği yeni tarif, endokarp olarak bilinen meyve kabuğunun iç
katmanını alıp çekirdekleri çevreleyen posanın bir kısmıyla karıştırarak
tatlı bir kakao jölesi elde etmeyi içeriyor.
Uzmanlara göre bu sistem çikolatayı yalnızca daha sağlıklı yapmakla
kalmıyor, aynı zamanda daha sürdürülebilir hale getiriyor. Laboratuvarda
çok sayıda deneme yoluyla bulunan bu sistem, geleneksel çikolata lezzeti
yakalanana kadar uygun formül üzerindeki çalışmalar sayesinde elde
edildi.
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
Peki ya sürdürülebilirlik nereden geliyor? Aslında sistem çok anlaşılır.
Büyük ölçekli üretimlerden biri olan çikolatanın ilk adımdan son adıma
kadar aynı meyveyi kullanarak tamamlanması tedarik ve nakliyeden
tasarruf edilebilmesi anlamına geliyor. Bu da küresel ısınma üzerindeki en
büyük faktörlerin minimuma inmesini sağlıyor. Üstelik meyvenin çoğunun
kullanılması ve geriye yalnızca geleneksel yakıt ya da kompost malzeme
atığını bırakmasıysa çevreye daha az zarar vermesi anlamına geliyor.
Görünen o ki yeni nesil çikolataları yerken hem bedenimize hem de
gezegenimize iyi baktığımız hissiyle gönül rahatlığını yaşayacağız.
Kaynak: EuroNews