Temmuz 2 2024

Apple’dan beklenen AI çıkışı

Temmuz 2

YENİ BİR DÖNEM…

A

pple geçtiğimiz Haziran ayında uzun zamandır beklenen o basın toplantısını gerçekleştirerek Apple Intelligence’ı tanıttı. Bu, AI özelliğinin Apple ürünlerine gelmesini bekleyenleri heyecanlandıracak nitelikte bir toplantıydı. Her ne kadar yapay zekâ destekli özelliklerin Apple A17 Pro ve M1 çekirdekli cihazlara geleceği ve bu nedenle özelliğin iPhone 15 Pro modelleriyle sınırlı kalacağı seslerin yükselmesine neden olsa da, vadedilenler epey dikkat çekici. Yine de Apple yazılım mühendisliğinin başındaki isim Craig Federighi, Apple Intelligence özelliklerinin çalışması için belirli donanımlara sahip ürünler gerektiğinden bu sınırlamanın elzem olduğunun altını çizdi. Peki Apple Intelligence hangi yeni özelliklerle gelecek?

Öncelikle yeni yazım araçları sayesinde mail, notlar ya da sayfalar gibi özelliklerin içerisine yerleşik bir sistem kurulacak. Bu sayede kullanıcılar yazdıkları metinleri yeniden düzenleyebilecek, düzeltebilecek ve hatta özetleyebilecek. Bunun yanı sıra Apple Intelligence Rewrite özelliği ile yazdığınız metinlerin farklı versiyonları arasında seçim yapmanıza olanak sağlayarak hedef kitleye göre tonunuzu ayarlamanıza imkân tanıyacak. Bu ne anlama geliyor? Örneğin bir parti vermek ya da bir sözleşmede düzenleme yapmak istediniz; duruma uygun doğru kelimelerin seçiminde artık güvenebileceğiniz bir kılavuzunuz olacak. Elbette tüm bunları yaparken dilbilgisi, kelime seçimi ve cümle yapısı gibi önemli özellikler göz ardı edilmeyecek.

Temmuz 2

Eğer davet, tanıtım veya önemli mail’ler arasında kaybolanlardansanız bu yeni özelliği de çok seveceksiniz. Zira Apple Intelligence mail önceliklendirmesini “acil” koduyla yaparak size hangi mail’in önemli olduğunu hatırlatacak. Mail’in hepsini okumak istemezseniz hiç açmadan özetlemesi de mümkün. Ayrıca mail’deki soruların tümüne cevap verdiğinizden emin olmak için sizden önce kontrol etmesi de eklenen özellikler arasında.

Ancak bu çağda en çok ihtiyaç duyduğumuz şeylerden biri kuşkusuz hızlı gündemlere ayak uydurabilmek. İşte bunun için de yeni bir dönem Apple Intelligence ile geleceğe benziyor. Zira konuşmaların ya da ses kayıtlarının yazıya dökülebilmesi ve dahası özetinin çıkarılması da gelecek özelliklerinden biri. Diyelim ki bir toplantı kaydı almak istediniz, Apple Intelligence görüşmenin taraflarına kaydın başladığını otomatik olarak bildirdikten sonra görüşmenin bitiminde önemli noktaları içeren bir özet de oluşturuyor.



Temmuz 2

Yalnızca yazı değil, görseller ve görünen o ki emojiler de yeni bir kimliğe bürünecek. Image Playground özelliğiyle Apple Intelligence animasyon, illüstrasyon ya da eskiz seçenekleri sunarak farklı konsept ve stillerde görüntü yaratmanızı ve temalardan yararlanmanızı sağlayacak.

En çok merak edilenlerden biri de Siri’nin nasıl gelişeceğiydi. Yeni Siri, sistem deneyimine daha derinlemesine entegre edecek gibi görünüyor. Eskisi gibi bağlamdan kolayca kopmayan, yanlış kelime seçimlerinde bile kafası karışmayan bir Siri bizi bekliyor. Yeni Siri ile yalnızca sözlü değil yazılı olarak da iletişime geçebileceksiniz. Yanıtlama kapasitesi de geliştirilen Siri’nin görünümü ekran kenarında parlayan bir ışık olarak yenilenecek. Daha fazla uygulama ile eşzamanlı çalışıp direktifleri yerine getirebilecek. “Annemin uçağı ne zaman iniyor?” gibi alıştığımız Siri için son derece muallak bir soruya bile kolayca cevap verebileceği de söylenenler arasında.

Peki tüm bunların içinde ChatGPT var mı? Elbette, Siri destek verirken ChatGPT uzmanlığından yararlanabiliyor. Hatta bilmediği soruların cevabını aramak için size bunu ChatGPT’ye danışıp danışamayacağını soruyor. Kısacası uygun yanıta ulaşmak için her türlü kanaldan faydalanacak bir Siri bizi bekliyor.

ChatGPT, GPT-4o tarafından desteklenen iOS 18, iPadOS 18 ve macOS Sequoia’ya bu yıl içinde gelecek. Kullanıcılar bir hesap oluşturmadan yapay zekâya ücretsiz olarak erişebilecek, ChatGPT aboneleri hesaplarını buraya bağlayabilecek ve ücretli özelliklerden doğrudan yararlanabilecek.