Şubat 2 2024

Fareli Köyün Kavalcısı üzüm bağlarında!

Şubat 2

PESTİSİT KULLANIMINA ALTERNATİF YÖNTEM

1

6. yüzyılda kasabada çoğalan farelerden kurtulmak isteyen kasaba halkının fareleri temizlemek için bir kavalcı ile anlaşma yaptığı klasik Fareli Köyün Kavalcısı masalını hatırlar mısınız? Bugünkü konuğumuz Fareli Köyün Kavalcısı ama konumuz fareler değil, konumumuz Hamelin kasabası hiç değil! Biz yapay zekâ teknolojisinin hızlı bir gelişim kaydettiği 21. yüzyılda yaratılan robot kavalcıyı ağırlıyoruz.

Oregon Eyalet Üniversitesi’ndeki (OSU) araştırmacıların en son teknolojiyi organik, sürdürülebilir ve biyodinamik tarımla birleştirerek yarattıkları Fareli Köyün Kavalcısı isimli robot, bağ zararlılarının çiftleşmesini doğal yollarla engellemekle görevli. Yapay zekâ destekli bu robot titreşimler aracılığıyla bağ zararlılarıyla iletişim kuruyor. Özellikle diken böceği (treehopper) Kuzeybatı Pasifik’teki üzüm bağlarında kırmızı leke hastalığı yayıyor. Bu minik böcekler titreşimler aracılığıyla iletişim kuruyor ve eşlerini buluyor. Fareli Köyün Kavalcısı, titreşimleri dinliyor ve karşılığında kendi titreşimlerini gönderiyor, böylece böcekler arası diyaloğu deyim yerindeyse kalabalıklaştırıyor ve erkek böceklerin dişileri bulmasını zorlaştırarak, çiftleşmenin ve çoğalmanın önüne geçiyor.

Yapılan araştırmalarda bu böceklerin Fareli Köyün Kavalcısı tarafından üretilen titreşimsel çağrılara direnemediği görülüyor. Bilim insanları, Fareli Köyün Kavalcısı’nın kimyasal böcek ilaçlarına olan ihtiyacı azaltabileceğini ve Kuzeybatı Pasifik’teki organik yetiştiricilere haşere kontrolü için yeni seçenekler sunabileceğini düşünüyor.

Şubat 2

Sürdürülebilir ve biyodinamik tarım uygulayan bir şaraphane olan Stag Hollow, robotun tasarımında kullanılan çiftleşme önleyici titreşimli modelin, böcek ilacı veya ekolojik açıdan zararlı diğer önlemleri kullanmadan zararlılarla mücadele etmelerine yardımcı olacağını umarak, Fareli Köyün Kavalcısı’nı bağlarında test eden ilk tesislerden biri... Stag Hollow’un sahibi ve şarap üreticisi Mark Huff için bu robot, henüz deneme aşamasında olsa da üzüm bağları için heyecan verici bir katkı. Huff, Wine Spectator’a verdiği röportajda OSU entomoloji profesörü Dr. Vaughn Walton ile birkaç yıldır bu teknoloji ve bu böceklerin taşıdığı hastalıklarla ilgili sorunların tespiti üzerinde çalıştıklarını söylüyor ve ekliyor: “Bu teknoloji çok şey vadediyor ve pestisit kullanımı yerine tercih edilebilecek alternatif bir yöntem sunuyor.”

Sürdürülebilir şarapçılık çevresel, sosyal ve ekonomik açıdan dengeli ve uzun vadeli şarap üretimini sürdürmeyi amaçlayan bir yaklaşım olarak biliniyor. Bu yaklaşımın zararlı böcekler, mantarlar veya diğer hastalıklarla mücadele etmek için pestisit kullanımını doğal ve organik alternatiflerle değiştirerek çevresel etkileri minimize etmeyi amaçladığı göz önünde bulundurulduğunda, Fareli Köyün Kavalcısı gibi yapay zekâ destekli girişimlerin bu yaklaşımın müttefiki olarak üzüm bağlarında daha sık görev almaya başlayacağını öngörmek mümkün…