Nisan 2 2024

Tiyatroyla dolu bir bahara hazır mısınız?

Nisan 2

PERDEYİ ARALIYORUZ

B

ahar aylarında sahnelenen oyunlar, sanki doğanın uyanışına eşlik edercesine canlılık ve enerjiyle dolu… Seyircileri farklı dünyalara götürecek bu tiyatro eserleri, adeta birer sanat şöleni niteliğinde. Şimdi hazırsanız, bahar sezonunun en gözde oyunlarına birlikte göz atalım.

Nisan 2

Kel Diva

Bir İngiliz burjuva ailesinin, İngiliz koltuklarla döşenmiş oturma odası. Bir İngiliz akşamı. Yıkımın ortasında, Bay ve Bayan Smith, ellerinde kalan son İngilizlik kırıntılarıyla Bay ve Bayan Martin’i evlerinde ağırlayacaklar. Peki evde en ufak bir yangın başlangıcı bile yokken İtfaiye Şefi’nin, Hizmetçi Mary’nin taburesi üzerinde ne işi var? Bu karışıklığı sürdürmek kimin işine geliyor? Eugène Ionesco’nun, eşsiz kaleminden çıkan soyutlama ve absürdizmin kusursuz bir şekilde harmanlandığı bu oyun; Kel Diva adıyla bu sezon Oyun Atölyesi’nde tiyatro seyircisiyle buluşuyor. Zuhal Olcay ve Haluk Bilginer’e sahnede Özlem Zeynep Dinsel, Yiğit Özşener, Gözde Kırgız ve Kıvanç Kılınç’ın eşlik ettiği Kel Diva, sezonun mutlaka görülmesi gereken oyunlarından…

Nisan 2

Aşık Shakespeare

Sahnelendiği tüm ülkelerde kapalı gişe oynanan Aşık Shakespeare, Serdar Biliş rejisi ve sahne üstünde 40, sahne arkasında 30 olmak üzere toplam 70 kişilik dev kadrosu ile Türkiye’de ilk defa tiyatro sahnesinde seyirciyle buluşuyor. Başrollerini Uraz Kaygılaroğlu (William Shakespeare) ve Nezaket Erden’in (Viola) üstlendiği; Çolpan İlhan & Sadri Alışık Tiyatrosu, Piu Entertainment ve Zorlu PSM ortak yapımı Aşık Shakespeare’de göz alıcı prodüksiyon, sıra dışı kostümler, etkileyici danslar ve özgün müzikler bir araya geliyor. Tiyatrodaki pek çok kalıbı yıkan ve tiyatroyu yeniden inşa eden William Shakespeare’in 16. yüzyıl İngiltere’sinde, yeni oyunuyla kendini ispat etme çabası içindeki gençliğine ve genç bir kadının erkeklerin dünyasında sahneye çıkmak için verdiği tutkulu mücadeleye odaklanan Aşık Shakespeare tiyatro oyunu, Shakespeare dönemi tiyatrosuna ve yaşamına dair çağdaş bir perspektif sunuyor.

Nisan 2

Toz

Murat Mahmutyazıcıoğlu’nun kaleminden çıkan, çok kişiyle kesişen tek kişilik kadın oyunu Toz, Hira Tekindor’un yönetiminde, Zerrin Tekindor’un performansıyla seyirciyle buluşuyor. Betonların göğü henüz delmediği zamanlarda büyük şehrin sokaklarında, apartman önlerinde büyüyen ve güzeller güzeli ev kadını anne ile titiz avukat babanın tek kızı olan Handan karşımıza yetişkin bir kadın olarak çıkıyor. Siz Handan’la tanıştığınızda; o, çocukluğundan bugüne uzanan bir hikâyeye çoktan dalıp gitmiş oluyor. Handan’ın ve onun hafızasından çıkıp gelen annesi Feri’nin öyküsü, 1960’lardan bugüne uzanan bir anlatıya yerleşiyor. Toz, Zerrin Tekindor’un sahnede devleştiği muazzam bir oyun!

Nisan 2

Zengin Mutfağı

1978 yılında ilk kez İstanbul Şehir Tiyatroları’nda bu oyunda aşçı Lütfü Usta’yı canlandıran Şener Şen, 40 yıl aradan sonra aynı rolde ve genç bir oyuncu kadrosuyla tekrar sahne alıyor. Oyunda, Cumhuriyet tarihinde görülmüş en büyük işçi hareketi olan 15-16 Haziran 1970 olaylarının zengin bir ailenin mutfağına yansıması anlatılıyor. Tiyatro sahnesinde defalarca yorumlanan ve beyazperdeye de uyarlanan oyunda yazar Vasıf Öngören bu olayları eğlenceli bir biçimde aktarıyor. Usta oyuncu Şener Şen’i tiyatro sahnesinde izlemenin verdiği keyif ise paha biçilemez.

Nisan 2

Cırcır Böcekleri, İtler ve Biz

Serhat Teoman, Buğra Gülsoy, Burak Sarımola ve Ayşe Lebriz Berkem’in rol aldığı Cırcır Böcekleri, İtler ve Biz, Sam Shepard’ın 1980 yılında yazdığı ‘True West’ oyununun çağdaş bir yorumu olarak karşımıza çıkıyor. Aynı ağacın üstünde farklı mevsimlerde iki kardeşin birbirini keşfetme, birbirine dönüşme hikâyesini konu alan oyunda kentin doğayla, sanatın ticaretle, eğitimin cehaletle, hayallerin gerçeklerle savaşını izliyoruz. İnsan kendi elleriyle kurduğu sistemin içinde ezilirken, kendi elleri ile bu tuzaktan kurtulmayı beceremez mi? Yoksa insanın kurduğu sistem, insandan daha akıllı davranıp onu beceriksizleştirdi mi? Peki hangisi daha zor, kalmak mı gitmek mi? Cırcır Böcekleri, İtler ve Biz bu soruların cevaplarını sorgulayacağınız etkileyici bir oyun.

Nisan 2

Saatleri Ayarlama Enstitüsü

Türk edebiyatının dönüm noktalarından biri olan Saatleri Ayarlama Enstitüsü kitabında Doğu ve Batı, gelecek ve geçmiş, modernizm ve gelenek gibi karşıt kavramlar sorgulanıyor. Ahmet Hamdi Tanpınar’ın bu ölümsüz eseri, Serkan Keskin’in onlarca surete büründüğü bir oyunculuk şöleniyle sinema ve tiyatronun iç içe geçtiği çağdaş bir uyarlama olarak izleyici ile buluşuyor.

Nisan 2

Yaşamaya Dair

Nazım Hikmet’in ölümünün 60. yıldönümü için Genco Erkal’ın uyarlayıp yönettiği oyun, bu sezon da seyircisiyle buluşmaya devam ediyor. Tülay Günal’ın usta oyuncuya eşlik ettiği oyun, piyano ve viyolonsel eşliğinde oynanıyor; başta Fazıl Say ve Zülfü Livaneli olmak üzere değişik bestecilerin Nazım şarkıları da seslendiriliyor. Ağırlıklı olarak ozanın Bursa Cezaevi’ndeki yaşamını, eşi Piraye Hanım’a olan tutkusunu anlatan oyun, daha sonra sürgün yılları ve vatan hasretine odaklanarak, yaşamından izlenimlerle noktalanıyor.

Nisan 2

Shirley

Tek kişilik müzikli bir komedi oyunu olan Shirley, başarılı oyuncu Sumru Yavrucuk’un yorumuyla sahneleniyor. Sayısız tiyatro ödülünün sahibi olan Yavrucuk, Shirley’nin yönetmenliğini de üstlenirken, aynı zamanda oyundaki tüm karakterleri sahnede tek başına canlandırıyor. Willy Russell’ın Shirley Valentine adlı oyunundan ‘Shirley’ ismiyle Türkçe’ye uyarlanan oyun, potansiyelini mutfağa hapsetmiş bir kadının kendini keşfediş ve hayatının iplerini yeniden ele alışının hayranlık uyandıran öyküsünü anlatıyor.