Mayıs 2024

Avrupa’nın Yeşil Başkenti: Valencia

Mayıs

DAHA YEŞİLİ BULUNABİLİR Mİ?

İ

spanya’nın Valencia şehri, Ocak ayında 2024 yılı Avrupa Yeşil Başkenti olarak resmen göreve başladı. Halihazırda 5 milyon metrekarelik yeşil alanı bulunan kentin sakinlerinin tamamı önemli bir yeşil alana 300 metreden kısa bir mesafede yaşıyor. Ama elbette Yeşil Başkent olmak için tek sebep bu değil. Valencia’dan önceki yıllarda Estonya’nın Tallinn ve Norveç’in Oslo şehirlerinin layık görüldüğü bu unvan Avrupa Komisyonu tarafından çevre konusunda örnek teşkil eden bir kente veriliyor ve daha sürdürülebilir programları finanse etmesi için kazanana 600.000 Euro ödül sunuluyor.

Mayıs

Şimdi gelelim Valencia’nın yeşil alanlarına… Şehri boydan boya kesen dokuz kilometre uzunluğunda dönüştürülmüş bir nehir yatağı olan Turia Doğa Parkı kentin en değerli ortak alanlarından biri. 1957 yılında yaşanan ölümcül sel felaketinin ardından nehrin yönü değiştirilmiş ve Turia’nın çok şeritli bir otoyol olması planlanmış. Ancak Valencia halkının daha fazla yeşil alan talebi Turia’yı ortak bir değer haline getirmiş. Bugün Turia, mahallelerdeki meyve bahçelerini Akdeniz’e bağlayan yeşil bir şerit âdeta. Hafta sonu parkta bulunan spor tesislerinin her noktasında bir eğlenceye rastlamak mümkün. Futbol, rugby ya da beyzbol maçı yapanlar, kaya tırmanışçıları, baobab ve selvi ağaçlarının altında güneşin tadını çıkaran aileler… Park aynı zamanda Star Wars ya da Westworld gibi birçok bilimkurgu yapıtının çekimine ev sahipliği yapan Sanat ve Bilim Şehri’ni de bünyesinde barındırıyor.

Mayıs

Valencia’nın Yeşil Başkent seçilmesi hakkında konuşan turizm ve inovasyondan sorumlu meclis üyesi Paola Llobet, “Bence bu, ortak çalışmalarımızın Avrupa Topluluğu tarafından tanınması anlamına geliyor,” diyor. “Bu, toplum olarak yıllardır mahallelerde inşa ettiğimiz bir şey. Meyve bahçelerimizi, plajlarımızı, denizimizi, Albufera doğal parkını ve daha fazlasını koruyoruz.”

Llobet’in meyve bahçelerini anması boşuna değil. Valencia’nın bereketli yeşil alanlarının en büyük hediyesi meyve ve sebzeler. Valencia belediye pazarları, 120 kilometrekareden fazla bir alanı kaplayan meyve ve sebze bahçeleriyle çevrili. Bu da Avrupa Komisyonu’nun nakliye maliyetlerini ve karbon emisyonlarını azaltmak amacıyla gıdaların satıldığı ve yenildiği yerde yetiştirilmesini ve işlenmesini savunan Slow Food hareketinin mükemmel bir örneği. Elbette bu kadar bereketli topraklar bu ürünlerin değerlendirildiği restoranlara da ev sahipliği yapıyor. Michelin yıldızlı şefler restoranlarında taze ve yerel ürünleri kullanarak oluşturdukları menüleriyle tabiri caizse şov yapıyor!



Mayıs

Görünen o ki dünyanın en yeşil şehirlerinde dolaşan bu unvan için Valencia yıllardır altyapısını güçlendiriyor. Bu yıl, güneşli şehri keşfetmek için en uygun zamanlardan biri olabilir, zira yıl sonuna kadar şehirde hem kültürel hem de iklim değişikliği üzerine 400’den fazla etkinlik düzenlenecek.