Mayıs 2024

Bu restoranda şefiniz bir robot!

Mayıs

ROBOTLARIN ELİNE SAĞLIK!

B

ir fast food restoranına girip hamburger ve patates kızartması siparişi verdiğinizi, hamburgeriniz için etin taze taze çekildiğini, köfte haline getirildiğini ve mükemmel kıvama gelene kadar pişirildiğini hayal edin. Aynı anda, taze bir sepet patates kızartmasının fritöze atıldığını ve piştiği anda servis için bir tabağa bırakıldığını düşünün. Şimdi hayalinizi bir adım öteye taşıyın ve gözünüzde bütün bunları robotların yaptığını canlandırın.

Biz hayal etmenizi istesek de, yapay zekâ sayesinde, geleneksel fast food anlayışının ötesine geçen bu işleyişin artık hayal olmadığını biliyoruz. Bu, yemek hazırlığından servise ve hatta sonrasında temizliğe kadar deneyimin tüm yönlerinde robotik ve yapay zekâdan yararlanıldığı anlamına geliyor. Müşterilerin siparişlerini vermek için kiosklar veya tabletlerle etkileşime girdiği, daha sonra robotik kolların ve makinelerin spesifikasyonlara göre yiyecekleri hazırladığı bir süreçten bahsediyoruz.

Mayıs


Gelelim bu deneyimin nerede yaşanabileceğine… Konum Pasadena, Kaliforniya’daki CaliExpress by Flippy’i gösteriyor. Dünyanın ilk tamamen otonom, yapay zekâ (AI) destekli restoranı olma özelliğini taşıyan CaliExpress by Flippy gelişmiş robotik mutfak teknolojisini kullanarak yenilikçi bir fast food deneyimi vadediyor. Restorana gelen konuklar, tam otomasyon için tescilli yapay zekâ ve robotik teknoloji tarafından desteklenen ızgara ve kızartma istasyonları ile karşılaşıyor. Konuklar kişiselleştirilmiş sipariş ve hızlı ödeme için self-servis kiosklarda PopID biyometrik hesaplarıyla check-in yapıyor; sipariş alındıktan sonra Miso Robotics tarafından üretilen ızgara robotu, yüksek kaliteli sığır etini gerçek zamanlı olarak çekiyor ve ağızda eriyen bir burger köftesi hazırlıyor. Bu sırada robotik kızartma istasyonu Flippy ise patatesleri kızartıyor ve restorandaki konuklar tüm bu süreci canlı canlı izleyebiliyor!

Yapay zekâ müşteri deneyimini kişiselleştirmek, işletme verimliliğini artırmak ve operasyonel maliyetleri düşürmek gibi avantajlar sunarak yemek sektöründeki işletmeler için önemli bir araç haline gelmiş durumda. Diğer taraftan siparişlerin gözünüzün önünde robotlar tarafından hazırlanması da son derece heyecan verici bir yenilik. Bu tür restoranların çok yakın gelecekte daha da artacağına ve dünya çapında yaygınlaştıracağına ise hiç şüphe yok!