Mayıs 2 2024

Dünyanın değiştiği 5 yer

Mayıs 2

GÖRÜLMESİ GEREKEN DAHA ÇOK YER VAR…

T

arihin şahitlik ettiği mekânlar her zaman savaş alanları ya da eski şehirlerin kalıntıları değil, bazen de hikâyelerine aşina olduğumuz ama dünya üzerindeki konumunu bilmediğimiz yerler olabilir. İşte Google Arts and Culture’ın Dünyayı Değiştiren Yerler Listesi’nden seçtiklerimiz.

Mayıs 2

Isaac Newton’ın Elma Ağacı, İngiltere
Isaac Newton ve elma ağacının hikâyesi kuşkusuz bilim tarihinin en ünlü anekdotlarından biridir. Efsaneye göre Newton, ailesinin Woolsthorpe Manor adını taşıyan malikânesindeki bahçesinde bir elma ağacının altında otururken ağaçtan bir elma düşer ve kafasına isabet eder. Bu olayın onu yerçekiminin doğası üzerine düşünmeye sevk ettiği ve yerçekimi yasasını keşfetmesini sağladığı söylenir. Elma ağacının hikâyesi Newton’ın doğal dünyaya olan merakını ve onu yöneten yasalara ilişkin çığır açan içgörülerini sembolize eder. Isaac Newton’a ilham verdiği varsayılan elma ağacının, İngiltere Lincolnshire’deki bu bahçede bulunduğuna inanılıyor. Ancak orijinal ağaç 19. yüzyılın sonlarında bir fırtınada zarar görmüş. Ağaçtan kesilen parçalar aynı noktaya yeniden dikilmiş ve ağacın yaşamını sürdürmesi sağlanmış. Yani bugün gidip ziyaret ederseniz, Newton’ın ağacının torununu görebilirsiniz.

Mayıs 2

Kitty Hawk, ABD
Kitty Hawk, Amerika Birleşik Devletleri’nin Kuzey Carolina eyaletinin Outer Banks bölgesinde yer alan küçük bir kasaba ve Wright kardeşlerin ilk başarılı motorlu uçak uçuşlarının yapıldığı yer olarak dünya çapında üne sahip. İki Amerikalı mucit ve havacılık öncüsü olan Orville ve Wilbur Wright, uçan makinelerini test etmek için ideal koşulları sağlayan Kitty Hawk’ı seçmişler; 17 Aralık 1903’te Wright Flyer adlı motorlu uçaklarını 12 saniyede 120 feet (yaklaşık 37 metre) mesafeye uçurarak tarihteki ilk kontrollü, sürekli, motorlu uçuşu gerçekleştirmişler. Bugün Kitty Hawk, havacılık meraklıları ve uçuş tarihi hakkında bilgi edinmek isteyen turistler için popüler bir destinasyon olmaya devam ediyor. Wright Kardeşler Ulusal Anıtı ise ziyaretçilerin motorlu uçuşun doğuşunu ilk elden deneyimlemelerine olanak tanıyan sergiler ve Wright Flyer’ın yeniden inşa edilmiş bir kopyasını sunuyor.

Mayıs 2

Musée Curie, Fransa
Fransa’nın Paris kentinde bulunan Musée Curie, tarihin en ünlü bilim insanlarından biri olan Marie Curie’nin yaşamına ve çalışmalarına adanmış bir müze. Nobel Ödülü kazanan ilk kadın olan Marie Curie, fizik ve kimya olmak üzere iki farklı bilim dalında Nobel Ödülü kazanan tek kişi. Musée Curie, Marie Curie’nin araştırmalarının çoğunu gerçekleştirdiği laboratuvarda yer alıyor. Müzede Curie’nin kişisel eşyaları, bilimsel aletleri, laboratuvar notları, hayatı ve çalışmalarıyla ilgili eserler sergileniyor. Müzede ayrıca tıp, endüstri ve savaş alanlarındaki uygulamaları da dahil olmak üzere radyoaktivitenin daha geniş tarihine ilişkin sergiler de yer alıyor. Müze, hem Marie Curie’nin mirasına saygı duruşunda bulunuyor hem de bilimsel keşiflerinin önemine vurgu yapan bir merkez olarak hizmet veriyor.



Mayıs 2

Trinity Sitesi, ABD
New Mexico’daki Jornada del Muerto çölünde bulunan bu anıt, ilk nükleer patlamanın merkez üssünü işaret ediyor. 16 Temmuz 1945’te kısaca ‘Gadget’ olarak bilinen bir test bombası Manhattan Projesi kapsamında burada test edildi. Patlama yoğun bir ışık parlaması, yaklaşık 40.000 feet (12.000 metre) havaya yükselen bir mantar bulutu ve 100 mil (160 kilometre) öteden hissedilebilen güçlü bir şok dalgası yarattı. Bir ay sonra benzer bir bomba Japonya’ya atılacaktı! Günümüzde bu alan White Sands Füze Deneme Alanı’nın bir parçası ve yılın belirli günlerinde halka açık olarak ziyaret edilebiliyor.

Mayıs 2

CERN, İsviçre
Büyük Hadron Çarpıştırıcısı’nın (LHC) ATLAS detektörü artık çağımızın keşfinin sembolü haline geldi. Ancak CERN, Higgs bozonundan daha fazlasına ev sahipliği yapıyor. CERN 1991 yılında ilk World Wide Web sunucusuna ev sahipliği yaptı; ardından 1993 yılında Web gezegendeki herkesin erişimine ücretsiz olarak sunuldu. CERN, ziyaretçiler için Büyük Hadron Çarpıştırıcısı ve çeşitli deneysel alanlar da dahil olmak üzere tesisleri keşfedebileceğiniz rehberli turlar sunuyor. Bu turlar genellikle parçacık fiziğinin tarihi ve CERN’in mevcut araştırmaları hakkında bilgi edinebileceğiniz sergi alanlarını ve interaktif ekranlara yapılan ziyaretleri kapsıyor. Kulağa tuhaf gelse de CERN’in bir hediyelik mağazası bile var!