Mayıs 2 2024

LOOK Kitap Kulübü: Antolojiler

Mayıs 2

LOOK KİTAP KULÜBÜ’NDE BU AY!

A

ntolojiler, okuyuculara farklı yazarların eserlerini keşfetme ve farklı edebi tarzları, tema ve zaman dilimlerini karşılaştırma fırsatı sunar. Ayrıca, bir dönemin veya kültürün edebi mirasını anlamak için önemli bir kaynak olarak da kullanılabilirler. İşte edebi eserlerin korunmasına, yayılmasına ve gelecek nesillere aktarılmasına katkıda bulunan antoloji kitaplarından seçmeler…

Mayıs 2

Yanı Başımızdaki Yabancı
Doğu Avrupa’dan Bir Antoloji / Richard Swartz

Richard Swartz, hazırladığı bu antolojide çoğu Doğu Avrupa’da doğup büyümüş yazarların tek bir soruya, “Ötekini dost değil de düşman olarak görmemizin sebebi nedir?” sorusuna yanıt olarak kaleme aldıkları hikâyeleri bir araya getiriyor. Bir zamanlar aynı ülkenin bayrağı altında birlikte yaşayan insanlar, birbirlerine nasıl “öteki,” “yabancı”, hatta “düşman” oldular? Hırvat, Arnavut, Boşnak, Sırp, Macar, Sloven ve Bulgar asıllı yazarlar; vatan, kimlik ve ötekileştirme kavramlarına farklı açılardan bakmak ve geçmişle hesaplaşmak için bu kitapta buluşuyor.

Mayıs 2

Yüzyılın Türk Şiiri Antolojisi (3 cilt) / Mehmet H. Doğan
Türk şiirinin yüz yılını (1900-2000) kapsayan bu seçki, Cumhuriyet dönemi içinde yapılan şiir seçkileri arasında bir ilk olma özelliğini taşıyor. 197 şairin 1143 şiirini bir arada sunan çalışmada Türk şiirinin kanalını değiştiren, yelpazesini açan, yeni bir yön veren dönem, akım ve gelişmelerini içeren yazılar da bulunuyor. Şairlerin yaşamöyküleri, şiirlerine ilişkin eleştirel notlar, kendi şiir görüşlerini özetleyen parçalar seçkinin ayrı bir özelliği. Yüzyılın Türk Şiiri Antolojisi, Türk şiirinin ayrıntılı bir haritasını çıkarıyor; gelişimini görmek için gerçekçi bir perspektif kazandırıyor.

Mayıs 2

Antikçağ Anadolu Şiirleri Antolojisi / Erdal Alova
Antikçağ Anadolu Şiiri Antolojisi okuyucuyu, şiirin derin köklerine doğru bir yolculuğa çıkarıyor; okuyucuyu Karadeniz kıyılarından Ege’ye, Midilli’den Çukurova’ya, Akdeniz kıyılarından Kıbrıs’a uzanan bir coğrafyada şiir yazmış nice ozanın dizelerinde, Anadolu antikçağında boy atmış büyük bir şiir geleneğiyle buluşturuyor. Yolculuğa kuşbakışı bakıldığında değişik yüzyıllardan, farklı uygarlıklardan geçerken, şiirlerarası bir bütünlükle karşılaşılıyor. Değişik gelenekler, yaşam tarzları, siyasal yapılar barındıran farklı toplumlarda dilden dile yayılan bu dizeler, Anadolu toprakları ve kıyılarında ortak bir duyarlık yaratıyor.



Mayıs 2

İnsanlar İçinde Bir İnsan (Sait Faik Hikaye Armağan Antolojisi (1955-2018) / Nusret Duruel
Modern öykücülüğümüzün öncülerinden Sait Faik Abasıyanık adına konan Sait Faik Hikâye Armağanı, yarım yüzyılı aşkın tarihi, armağanı alan kitapların edebi değeri, seçici kurulların oluşumunda gösterilen özen ve süreklilik açısından Sait Faik’e ve öykücülüğümüze yaraşır bir ödül. Bu ödülü kazanmış kitaplardan birer öykünün yer aldığı İnsanlar İçinde Bir İnsan, ülkemizde bir edebiyat ödülü bağlamında hazırlanan ilk antoloji.

Mayıs 2

Latince Güzel Sözler Antolojisi / Kolektif
Rebus me non trado, sed commodo.
Kendimi olaylara kaptırmam, ancak ödünç veririm.
(Seneca, Epistulae Morales, 62.1)

Antik Roma İmparatorluğu’nun resmi dili olan ve günümüzde de bilimsel ve dini metinlerde kullanılan Latince; şiir, edebiyat ve tarih gibi alanlarda da zengin bir geleneğe sahip… Latince Güzel Sözler Antolojisi işte bu zengin ve köklü dilin özlü sözlerini okuyucularla bir araya getiriyor.

Mayıs 2

Osmanlı Şiiri Antolojisi / Ahmet Atillâ Şentürk
XVI. yüzyılda Türkiye’yi ziyarete gelen batılı seyyahların en çok dikkatini çeken noktalardan biri Türklerin kadın erkek, genç ihtiyar hemen hemen tamamının şiirle uğraşmalarıdır. Osmanlı tarihi boyunca okuma yazma bilmeyen kunduracısından büyük bilginine, padişahından yeniçerisine kadar edebiyat tarihine geçen 3000’i aşkın şairden 67’sinin şiirlerini tahlil ederek inceleyen Osmanlı Şiiri Antolojisi, bu yönüyle şimdiye kadar gözden uzak kalmış bir dünyayı gözler önüne seren kıymetli bir eser.