Mayıs 2 2024

Forbes, 2024’ün en zenginlerini açıkladı

Mayıs 2

LİSTE GENİŞLİYOR

H

er yıl yatırımcı ve ekonomistlerin merakla beklediği listelerin başında gelen Forbes’un 2024 Milyarderler Listesi sonunda açıklandı. Milyarderlerin net kazançları, hisse senedi fiyatları ve döviz kurları gibi çeşitli ekonomik göstergeler kullanılarak hesaplanan bu listede dünyanın dört bir yanından isimler yer alıyor. Ancak bu yılı öncekilerden ayıran bir fark var. Bu yıl listede her zamankinden fazla insan yer alıyor ve bu insanlar her zamankinden daha zenginler.

Mayıs 2

Forbes’a göre dünyada toplamda 2.781 milyarder var ve bu sayının 141’i bu yıl eklendi. Toplam servet ise 14,2 trilyon ediyor; bu da 2023’e göre 2 trilyon dolarlık artışı işaret ediyor. Liste yalnızca yeni isimleri ağırlamakla kalmıyor, bunun yanı sıra listede halihazırda yer alan isimlerin üçte ikisinin servetini ikiye katladığı görülüyor. Listedeki ilk 20 kişi geçen yıldan bu yana toplam servetlerine 700 milyar dolar ekledi. Listenin başında yer alan isimlere gelince… Birinci sırada Forbes listesinin yabancı olmadığı bir isim var: Fransız lüks moda ve kozmetik holdingi LVMH’nin başkanı Bernard Arnault ve ailesi. 233 milyar dolarlık net servetiyle Bernard ailesi listenin birinci sırasında yer alıyor.

Mayıs 2

Dünyanın en çok konuşulan isimlerinden biri olan Elon Musk ise 195 milyar dolarlık net servetiyle listede ikinci sıraya geriledi. Forbes’un tahminlerine göre Musk, Twitter’ı alma kararı ve Tesla’nın düşük kazancı gibi sebeplerle yerini kaybetti. Üçüncü sıradaysa 194 milyar dolarla, e-ticaret devi Amazon’un kurucusu Jeff Bezos yer alıyor. Facebook’u 2004 yılında kuran Mark Zuckerberg 177 milyar dolarla dördüncü sırada boy gösterirken, yazılım devi Oracle’ın kurucusu Larry Ellison 141 milyar dolarla beşinci sırada karşımıza çıkıyor.

Ülke bazında bakıldığındaysa listedeki 813 isimle ABD yine birinci; Çin ise yaşadığı ekonomik zorluklara rağmen 473 milyarder ile ikinci sırada. En dikkat çekici ülkelerden biri ise 200 milyarderle üçüncü sırada yer alan Hindistan. Türkiye’den toplamda 27 milyarder de bu listede yer alıyor.



Mayıs 2

Listeye bakılırsa ünlü isimler de ünlerine ün, servetlerine servet katmaya devam ediyor. Taylor Swift (1,1 milyar dolar), Eras turnesinin rekor kıran ilk ayağının ardından, yalnızca şarkı yazarlığı ve performansıyla 2024 listesine giren ilk müzisyen oldu. Law & Order ve Chicago gibi dizilerin arkasındaki beyin olan TV yapımcısı Dick Wolf da (1,2 milyar dolar) milyarderler listesine yeni katıldı; emekli olduktan sonra kârlı iş anlaşmaları ve çeşitli spor takımlarındaki hisseleri sayesinde servetine servet katan NBA şampiyonu Magic Johnson da aynı şekilde listenin yeni isimlerinden. Aralarında George Lucas (5,5 milyar dolar), Michael Jordan (3,2 milyar dolar) ve Kim Kardashian’ın da (1,7 milyar dolar) bulunduğu yaklaşık bir düzine ünlü de listeye katıldı!

Milyarderler listesindeki en zengin kadın 15. sırada yer alıyor: L’Oreal’in kurucusunun torunu Francoise Bettencourt Meyers dünyanın en zengin kadını olarak 99,5 milyar dolarlık servete sahip. Bettencourt’tan sonra en zengin ilk dört kadın ise şu şekilde:

21. sıra: 72,3 milyar dolarla, Walmart’ın kurucusu Sam Walton’ın kızı Alice Walton
23. sıra: 64,3 milyar dolarla, kocası öldüğünde Koch Industries’in hisselerini miras alan Julia Koch ve üç çocuğu
35. sıra: 38,5 milyar dolarla, şekerleme ve gıda şirketi Mars’ın üçte birine sahip olan Jacqueline Mars
43. sıra: 35,6 milyar dolarla, Jeff Bezos’un eski eşi MacKenzie Scott.