Web sitemizde çerezler ve benzeri izleme teknolojileri kullanılmaktadır. Çerezlerin ve benzeri izleme teknolojilerinin pazarlama/reklam faaliyetleri, sitemizin daha işlevsel kılınması ve kişiselleştirilme amaçlarıyla kullanımına onay verebilir veya ‘’Tercihler’’ butonu ile çerezleri yönetebilirsiniz.
Kasım 2024
Gastronomiyle tarihin buluştuğu mekânlar: Yemek Müzeleri
LEZZETLİ KEŞİF NOKTALARI
elçika’dan Güney Kore’ye dünyanın dört bir yanındaki yemek müzeleri, yerel tatların ötesinde tarih ve kültürle harmanlanmış birer keşif noktası sunuyor. Bu müzeler, ikonik yiyeceklerin geçmişten günümüze uzanan hikâyelerini anlatırken, ziyaretçilerine “lezzetli” bir deneyim yaşatıyor. Parmesandan kimchi’ye, patates kızartmasından peynire kadar farklı yiyeceklerin ardındaki gelenekleri keşfetmeye hazırsanız, işte dünyanın en ünlü yemek müzelerinden sizin için seçtiklerimiz…
Cup Noodles Müzesi, Japonya
Yokohama'da bulunan bu müzede hazır ramen ve Cup Noodles'ın mucidi Momofuku Ando hakkında ilginç bilgiler sizi bekliyor. Kendi noodle bardağınızı tasarlayıp özelleştirebilir, hazır ramenin icadını öğrenebilir ve Japon mutfağında instant noodle’ın etkisini keşfedebilirsiniz. Müzenin yemek alanı Night Bazaar’da aralarında İtalya, Kore ve Malezya'nın da bulunduğu sekiz ülkenin noodle’larını tatmak mümkün. Burası çocuklar için de harika bir müze; zira atölyelerin ötesinde çocukların bir noodle fabrikasında çalışıyormuş gibi hissedecekleri Cup Noodles Park adlı bir oyun alanı bulunuyor.
Frietmuseum, Belçika
Belçika'nın Brugge kentinde bulunan Frietmuseum, dünyada patates kızartmasının tarihine ve kültürüne adanmış ilk müze olma özelliğini taşıyor. Patates kızartması, çikolata ile birlikte Belçika halkının yaşam tarzını en iyi yansıtan ürün olarak biliniyor. 2008 yılında açılan ve 14. yüzyılın sonlarına ait Gotik bir binada yer alan müze, ziyaretçilerine patatesin kökenlerinden modern patates kızartması tekniklerine kadar geniş bir yelpazede bilgi sunuyor. Müzenin alt katındaki kafede taze Belçika usulü patates kızartmalarını tadabilirsiniz.
Musei del Cibo, İtalya
Musei del Cibo, İtalya’nın gıda başkenti olarak bilinen Parma’da yer alan ve bölgenin ünlü gıda ürünlerinin tarihini, kültürünü ve üretim süreçlerini sergileyen bir müzeler grubu olarak; ziyaretçilerine Parmesan peyniri, prosciutto (Parma jambonu), domates, makarna gibi İtalyan mutfağının vazgeçilmez lezzetlerini keşfetme fırsatı sunuyor. Her biri belirli bir gıdaya adanan müzelerde, söz konusu gıdanın tarihinden kültürel önemine kadar pek çok ayrıntı yer alıyor. İtalyan mutfağı ve kültürüne ilgi duyanlar için gastronomik bir yolculuk vadeden bu müzelerde çeşitli sergiler, video gösterimleri ve interaktif deneyimlerle İtalya’nın geleneksel gıda üretim yöntemlerini öğrenmek mümkün. Hatta zaman zaman düzenlenen tadım etkinliklerine katılarak bu ikonik lezzetleri deneyimleme fırsatınız da var.
Peynir Müzesi, Hollanda
1983 yılında Alkmaar'da kurulan ve peynir pazarına bakan tarihi Waaggebouw'da yer alan müze, ülkenin peynir kültürünü ve tarihini keşfetmek isteyenlere eğlenceli bir deneyim sunuyor. Hollanda'nın dünya çapında ünlü peynirleri Edam ve Gouda başta olmak üzere farklı peynir çeşitlerinin üretim süreçleri, eski üretim aletleri ve kültürel miras içindeki yeri müzede ziyaretçilerin ilgisine sunuluyor. Müzenin ilgili alanında tadım yaparak Hollanda peynir kültürünün zenginliğini keşfedebilirsiniz.
Kimchi Müzesi, Güney Kore
Seul’de bulunan Kimchi Müzesi, Güney Kore'nin en ünlü yiyeceklerinden biri olan kimchi’nin tarihini, kültürel önemini ve yapım süreçlerini ziyaretçilere tanıtmayı amaçlıyor. Şehrin merkezi bir bölgesinde, modern ve interaktif bir sergi alanında hizmet veren müze, kimchi’nin tarihi kökenlerinden, sağlık faydalarına ve Kore kültüründeki yerine kadar geniş bir içerik sunuyor. Müzede kimchi’nin tüm farklı formları hakkında bilgi edinebilir, mikroskop kullanarak kimchi’nin bu kadar sağlıklı olmasını sağlayan laktik asit bakterilerini görüntüleyebilirsiniz. Müzede ayrıca kimchi yapma etkinlikleri ve sınıfları da düzenleniyor; aklınızda bulunsun.