Kasım 2024

Plastiksiz geleceğin anahtarı soğan kabukları mı?

Kasım

SOĞAN KABUĞUNDAN ÇEVRE DOSTU AMBALAJ

G

ünümüzde çevre dostu üretim ve sürdürülebilir ambalaj çözümleri, hem tüketicilerin hem de işletmelerin gündeminde önemli bir yer tutuyor. Atıkların çevreye olan olumsuz etkilerinin giderek daha görünür hale gelmesi, sürdürülebilir yaklaşımlara duyulan ihtiyacı güçlendiriyor. Bu çerçevede, yenilikçi ve doğaya duyarlı çözümler üreten şirketlerin ve atık malzemeleri yeniden değerlendirerek çevreye katkı sağlayan ürünlerin adını sık duymaya başlıyoruz.

Kasım

İskoçya'nın Argyll ve Bute konsey bölgesinde yer alan Oban'da yeni kurulan HUID isimli şirket de bunlardan biri. HUID (Hollandaca'da “deri” anlamına geliyor) plastiksiz bir gelecek için soğan atıklarını kullanan bir biyoteknoloji girişimi. Tek kullanımlık plastiğe alternatifler yaratan HUID, döngüsel malzeme çözümleri oluşturmak için gıda atıklarını kullanıyor; atıkları azaltmak ve emisyonları düşürmek amacıyla soğan kabuklarından çevre dostu ambalajlar üretiyor. İskoçya Ulusal Üretim Enstitüsü tarafından desteklenen şirketin CEO'su Renuka Ramanujam, soğan kabuklarını ilk kez giysi boyası kaynağı olarak kullanan eski bir tekstil öğrencisi. 30 yaşındaki Ramanujam'ın şirketi, çiftçilerden ve tarım işletmelerinden atık kabuk tedarik ediyor ve karton benzeri bir malzemenin yanı sıra esnek filme alternatif bir malzeme geliştiriyor.

Kasım

Anti-mikrobiyal özelliklere sahip olan soğan kabuklarından üretilen ambalajların, bozulabilir gıdaların raf ömrünü uzatmaya yardımcı olması hedefleniyor. Bu eko-ambalajların üretimi ise dış soğan kabuklarından yüksek kaliteli selülozun çıkarılmasını ve bunun bir biyopolimer karışımıyla birleştirilmesini içeriyor.