Haziran 2024

Mercedes yenilikçi bir EV motoru üretiyor

Haziran 2

DAHA GÜÇLÜ VE DAHA KOMPAKT.

S

on yıllarda elektrikli araçların (EV) otomotiv sektöründe devrim yarattığı bir gerçek. Zira, çevre bilincinin artması ve teknolojinin hızla ilerlemesiyle, elektrikli araçlar artık günümüzün en popüler ulaşım çözümlerinden biri… Tam da bu noktada, elektrikli araçların ardındaki gizli kahramanlardan birine değinmek gerekiyor: eksenel akılı motorlar. Bu motorlar, elektrikli araçların performansını ve verimliliğini adeta turbo moduna alıyor.

Belirli bir boyut ve ağırlık için daha fazla güç ve tork üretebilen, bunun yanı sıra EV’lerdeki sınırlı alana entegre edilmeyi kolaylaştıran daha kompakt ve hafif bir tasarım sunan bu motorlar, düşük hızlarda ve kısmi yüklerde daha yüksek verimliliğe sahip. Ayrıca eksenel akılı motorların tasarımı, çeşitli konfigürasyonlar ve ölçeklendirme seçenekleri sunarak küçük şehir araçlarından büyük ticari araçlara kadar farklı EV türlerine uyarlanabilir hale geliyor.

Haziran 2

Mercedes ve YASA güçlerini birleştiriyor
Eksenel akılı motorların üretiminin geleneksel radyal akılı motorlara kıyasla daha zor, soğutmalarının ise daha zahmetli olması gibi doğal sorunların varlığı kabul ediliyor ancak bu alanda heyecan verici gelişmeler de söz konusu. Mercedes’in, Temmuz 2021’de Birleşik Krallık’taki YASA Ltd’yi satın alarak, eksenel akılı motorların gücünü keşfetme yolunda attığı önemli adım da bunlardan biri…



Haziran 2

Hatırlatma yapmak gerekirse, yeni nesil tamamen elektrikli AMG performans modelleri için çığır açan eksenel akılı EV motorlarının tedariki üzerine bir görüşme olarak başlayan süreç, YASA’nın MercedesBenz’in bir iştiraki haline gelmesiyle sonuçlanmıştı. YASA’nın görevi, AMG. EA için elektrikli motorlar geliştirmekti. Bu yatırım anlayışı Berlin’deki en eski Mercedes-Benz tesislerinden birinin, gelecekteki modeller için YASA güç aktarma organlarının seri üretimine odaklanacak şekilde yeniden donatılmasıyla eşleştirildi.

Takvimler Haziran 2023’ü gösterdiğinde, Mercedes-Benz 1970’lerin çığır açan C111’ine saygı duruşunda bulunan tamamen elektrikli Vision OneEleven konseptini tanıttı. YASA eksenel akılı motorların halihazırda ağırlık ve hacim olarak üçte bir oranında olması ve günümüzde mevcut olan en iyi radyal akılı EV motor teknolojisine kıyasla iki kat daha fazla tork sağlaması, Mercedes Vision One-Eleven’ı bir diğer heyecan verici bir gelişme olarak öne çıkardı.

Haziran 2

Gelecek için büyük potansiyel
Şimdiye kadar karşılaşılan zorluklar nedeniyle sınırlı uygulama alanlarına sahip olan eksenel akılı motorların potansiyelini maksimize etmeye yönelik çalışmalar devam ediyor. Hatta, önümüzdeki yıllarda bu motorların, elektrikli araçların tasarımında devrim yaratacak şekilde tekerleklerin içine yerleştirilebileceği bir noktaya gelmesi bekleniyor. Mercedes – YASA birlikteliğinden doğan sonuçlar ise araçların mimarisini ve tasarımını kökten değiştirerek ulaşım çözümlerine öncülük edecek gibi gözüküyor.