Haziran 2024

LOOK Kitap Kulübü: Rus edebiyatının en sevilenleri

Haziran 2

GÜNDEMDEN HİÇ DÜŞMEYENLER.

R

us edebiyatı derin karakter analizleri, felsefi sorgulamaları ve toplumsal eleştirileri ile dünya edebiyatının en önemli parçalarından biridir. Dolayısıyla bugün hâlâ okunan, alıntılanan ve beyazperdeye uyarlanan eserler olması şaşırtıcı değil. Rus edebiyatının en sevilen yazarlarına ve onların eserlerine yakından bakalım.

Haziran 2

Suç ve Ceza – Fyodor Dostoyevski
Dostoyevski’nin en çok konuşulan eserlerinden biri olan Suç ve Ceza, suçluluk ve ahlak üzerine derinlemesine bir inceleme sunuyor. Yoksulluğunun güzel ve parlak bir hayat kurmasına izin vermeyeceğine inanan genç bir hukuk öğrencisinin, yaşlı tefeci kadını öldürüp parasını çalmayı planlamasıyla başlayan hikâye insanlığa sorduğu ahlaki ve felsefi sorularla Suç ve Ceza’nın bugün bile güncelliğini korumasını sağlıyor.

Haziran 2

Anna Karenina – Lev Tolstoy
Lev Tolstoy’un bu epik romanı aşk, ihanet ve toplumsal normlar üzerine odaklanıyor. 19. yüzyıl Rus toplumunun ruhsal dalgalanmalarına çarpıcı bir aşk ve ihanet anlatısıyla ışık tutan romanda Anna Karenina’nın trajik aşk hikâyesi, Tolstoy’un derin insan gözlemleri ve ayrıntılı toplumsal betimlemeleriyle birleşiyor. Vladimir Nabokov’a göre “Anna Karenina dünya edebiyatındaki en büyük aşk hikâyelerinden biri. Tolstoy’un kusursuz üslûbunun büyüsü her sayfada hissediliyor.”

Haziran 2

Ölü Canlar – Nikolay Gogol
Gogol’ün, hayranı olduğu Puşkin’in önerisiyle yazdığı Ölü Canlar, dönemin Rusya’sını kasaba kasaba dolaşıp toprak sahiplerinin ölü kölelerini kâğıt üzerinde satın alarak saygın bir beyefendi olmayı planlayan Çiçikov karakteri üzerinden anlatıyor. 19. yüzyıl Rus toplumunun en başarılı hicivlerinden olan bu kült eser Gogol’ün mizahi dili ve keskin toplumsal eleştirileri ile Rus edebiyatının en başarılı örnekleri arasında yer alıyor.



Haziran 2

Babalar ve Oğullar – Ivan Turgenyev
Klasik Rus edebiyatının unutulmaz yazarı Turgenyev, Babalar ve Oğullar isimli eserinde nesiller arası çatışmaları ve yeni neslin eski değerlerle olan mücadelesini ele alıyor. Roman, nihilist genç Bazarov ile geleneksel değerlere bağlı babası arasındaki çatışmayı merkezde tutuyor. İnsan psikolojisine dair derin gözlemleri ve toplumsal değişimleri yansıtan anlatımı ile hayranlık uyandıran Turgenyev’in, Babalar ve Oğullar’ın yayımlanmasından sonra ülkesini terk etmek zorunda kaldığını ve yaşamını Avrupa’da sürdürdüğünü de hatırlatalım!

Haziran 2

Yüzbaşının Kızı – Alexandr Sergeyeviç Puşkin
17 yaşına geldiğinde, babasının ısrarıyla askerliğini yapmak için Orenburg’a gönderilen Pyotr Grinyov, burada Yüzbaşı Mironov’un kızı Maşa’ya âşık olur. Maşa ile Pyotr arasındaki ilişkinin arka planına kişisel anlatıları şekillendiren Pugaçov Ayaklanması oturur… Yüzbaşının Kızı, modern Rus edebiyatının kurucu figürlerinden Puşkin’in belgesel gerçekçilik konusundaki mahareti ile kişisel öykülere açılan hayal gücü zenginliğini benzersiz bir şekilde birleştiren şahane bir tarihsel roman.

Haziran 2

Öylesine Bir Hikâye – Anton Çehov
Öylesine Bir Hikâye, yaşlı ve güçten düşmüş biri olduğunu düşünen tıp profesörü Nikolay Stepanoviç’le artık hayatta olmayan bir dostunun ona emanet ettiği manevi kızının, Katya’nın hikâyesi. 19. yüzyıl Moskova’sının sanat çevresinde bir türlü tutunamayan genç oyuncu Katya’nın ve artık ölümün pusuda beklediğini düşünen profesörün, umudunu yitirmiş bu iki insanın yaşamın yüzeysel gerçeklerinin ötesine geçen öyküsü, Çehov’un olgunluk çağı yapıtlarından biri.