Haziran 2024

2024 yazının kaçırılmaması gereken beş festivali

Haziran 2

EĞLENCE BAŞLASIN!

2

024 yazı, dünyanın dört bir yanında düzenlenen birbirinden renkli ve heyecan verici festivallerle dolu. Bu yaz kaçırılmaması gereken beş festival arasında; müziğin ve sanatın büyülü dünyasında kaybolacağınız Glastonbury Festivali, elektronik müzik severlerin buluşma noktası Tomorrowland, İspanya’da gerçekleşen ve rengârenk bir kültürel deneyim sunan La Tomatina, dünyadaki en büyük sanat festivali olarak bilinen Edinburgh Fringe Festivali ve Nevada, Black Rock Çölü’nde gerçekleşecek olan meşhur Burning Man Festivali yer alıyor. Her biri kendine has bir atmosfere sahip olan bu festivaller, yazın tadını doyasıya çıkarmak isteyenler için mükemmel fırsatlar sunuyor. İşte detaylar…

Haziran 2

Glastonbury (Somerset, Birleşik Krallık)
Glastonbury Festivali müzik, sanat ve birlikteliği kutlamak için dünyanın dört bir yanından insanları bir araya getiren kültürel bir fenomen olarak öne çıkıyor. Bu yıl 26-30 Haziran tarihlerinde gerçekleşecek bu efsanevi festivalin programında Dua Lipa, Coldplay, SZA ve Shania Twain gibi ağır toplar yer alıyor. Glastonbury’nin organizatörlerinden Emily Eavis’in Worthy Çiftliği’nde bu yıl 200.000’den fazla müzikseverin bir araya gelmesini bekleniyor.

Haziran 2

Tomorrowland (Boom, Belçika)
Elektronik müzik ve dans hayranlarının rüyası haline dönüşen Tomorrowland, 19-21 Temmuz & 26-28 Temmuz tarihlerinde Belçika’nın Boom kentinde gerçekleşiyor. Dünyanın dört bir yanından 400.000’den fazla insanı ağırlayacağı tahmin edilen festivalin bu yılki programında DJ Roop, Armin van Buuren ve David Guetta’nın da aralarında bulunduğu 800’den fazla sanatçı yer alıyor. Boom, Brüksel’den çok uzakta değil; bu yüzden festival vesilesiyle başkenti keşfetmeye de vakit ayırabilirsiniz.



Haziran 2

La Tomatina (Buñol, İspanya)
İspanya’nın Valencia bölgesinde küçük bir kasaba olan Buñol’da her yıl ağustos ayının son çarşamba günü (bu yıl 28 Ağustos’ta) düzenlenen domates savaşı festivali La Tomatina’ın tarihi 1945 yılına dayanıyor. Bir tartışma sırasında komşuların birbirlerine tezgâhtaki sebze ve meyveleri atması ile başladığına inanılan La Tomatina, İspanya’nın renkli ve coşkulu kültürel mirasını yansıtan en önemli festivallerden biri olarak biliniyor. Katılımcı sayısı sınırlı olduğundan domates savaşına katılmak için önceden bilet almak gerekiyor. Domates savaşında insan tüketimi için uygun olmayan, aşırı olgun ve ucuz domatesler kullanılıyor. Bu domatesler, savaştan bir gün önce kamyonlarla getiriliyor ve meydana yığılıyor! Katılımcıların yaralanmalarını önlemek için domatesleri fırlatmadan önce ezmeleri gerekiyor. Şenlikler sabah 11’de başlıyor ve yaklaşık bir saat sürüyor. Daha sonra sokaklar temizleniyor ve kasaba müzik, dans ve bol miktarda paella ile büyük bir partiye ev sahipliği yapıyor.

Haziran 2

Edinburgh Fringe Festivali (İskoçya)
Edinburgh Fringe Festivali, dünyadaki en büyük sanat festivali olarak biliniyor ve her yıl Ağustos ayında (2-26 Ağustos) İskoçya’nın başkenti Edinburgh’da düzenleniyor. Sanatın ve yaratıcılığın kutlandığı bu enerjik ve ilham verici etkinlik her yıl milyonlarca izleyiciyi ve binlerce sanatçıyı bir araya getiriyor. Tiyatro, komedi, müzik, dans, sirk, çocuk gösterileri ve daha birçok performans türünü içeren festival programının bu yıl da oldukça çeşitli olduğunu söyleyebiliriz.

Haziran 2

Burning Man (Black Rock Çölü, Nevada)
Bu yıl 25 Ağustos - 2 Eylül tarihleri arasında Nevada, Black Rock Çölü’nde gerçekleşecek olan meşhur Burning Man Festivali’nin felsefesi topluluk oluşturma, katılım ve kişisel ifade özgürlüğü üzerine kurulu on temel prensipten oluşuyor: radikal kapsayıcılık, armağan verme, meta olmaktan çıkarma (reklam ve sponsorluk karşıtlığı), özgüven, kendini ifade etme, toplumsal çaba, sivil sorumluluk, iz bırakmama (çevreye zarar vermeme), katılım ve anda kalma. Festivalin teması her yıl değişiklik gösteriyor. Bu yılın teması olan Curiouser & Curiouser ile katılımcılar merak ve hayreti keşfetmeye davet ediliyor.