Ağustos 2 2024

LOOK Kitap Kulübü: Alman edebiyatından seçmeler

Ağustos 2

ALTI DEV İSİM, ALTI UNUTULMAZ ESER…

A

lman edebiyatının kilometre taşları olarak kabul edilen ve zamanın ötesine geçerek okurları etkilemeye devam eden eserleri keşfetmeye hazır mısınız?

Ağustos 2

Dönüşüm, Franz Kafka

Franz Kafka’nın 100 yılı aşkın süredir tüm bilinmezleriyle günümüzde de tartışılmaya devam eden sıradışı öyküsü Dönüşüm, okurları uzun soluklu bir düşünce dünyasına yönlendiriyor.Kafka, hikâyesine verdiği adla okurda bir dönüşüm süreci beklentisi oluştursa da ters köşe yapıyor. Garip bir dönüşümden itibaren gerçekleşen olayları konu alan kitap, satırlarında herhangi bir açık göndermede bulunmaksızın gerçeküstü bir anlatımı benimsiyor.

Ağustos 2

Venedik’te Ölüm, Thomas Mann

20. yüzyıl Alman edebiyatının en büyük isimlerinden biri olan Thomas Mann, bu kitapla görkemli romanlarının dışında bir hikâyeyle okuyucusunun karşısına çıkıyor. Yazar Venedik’te Ölüm’de ünlü bir yazarın güzelliğe duyduğu hayranlığı ilmek ilmek işliyor; anlatısını semboller ve mitolojik metaforlar ile zenginleştiriyor.

Ağustos 2

Boncuk Oyunu, Hermann Hesse

Hesse, on yılı aşkın meşakkatli bir çalışmanın ardından, tüm dünyanın savaş cehennemini yaşadığı 1943’te İsviçre’de yayımladığı Boncuk Oyunu adlı romanında okurlara Doğu ve Batı felsefelerinin kusursuz bir bileşiminden oluşan yeni ve ütopik bir dünya düzeni sunuyor. Hesse, bu olgunluk dönemi eserinde Batı’nın toplumsal dayatmalarına karşı Doğu’nun bireysel özgürlüğünü yüceltiyor, söz konusu yeni dünya düzenini bireysellik üzerine temellendiriyor.

Ağustos 2

Katharina Blum’un Çiğnenen Onuru, Heinrich Böll

Heinrich Böll’ün Almanya’da 70’li yıllardaki ünlü “Baader-Meinhof” çete olayından yola çıkılarak yazdığı bu romanda, medyanın haber oluşturma özgürlüğü ile bireyin özel yaşamının çatışma teması işleniyor. Kitabın ağırlık noktası, görünüşte tek suçu bir anarşistin sevgilisi olmak olan Katharina Blum’un bu anarşistle ilgili olaylar ve araştırmalar bağlamında giderek tüm kişisel değerlerinin ayaklar altına alınmasından oluşuyor.

Ağustos 2

Böyle Buyurdu Zerdüşt, Friedrich Wilhelm Nietzsche

Böyle Buyurdu Zerdüşt, Nietzsche’nin tüm yapıtları arasında en çok okunan ve en çok tartışılan eseri olma özelliğini taşıyor. Dünyamızın hakikat, ahlak, akıl, özne gibi tüm doğal yapılarının sıradan alışkanlıklar olduğunu söyleyerek Batı metafiziğini kıyasıya sorgulayan Nietzsche, sonsuz yeniden geliş, üstinsan ve “Tanrı öldü” gibi kavramları ortaya koyduğu Zerdüşt’le ilgili yıllar sonra şu ifadeyi kullanıyor: “İnsanlığın sahip olduğu en derin kitap.”

Ağustos 2

Faust, Johann Wolfgang von Goethe

Faust, Johann Wolfgang von Goethe’nin bütün eserlerinin birleşimi olarak kabul edilen, dünya klasikleri arasında da önemli yeri olan bir eser. Yazarın genç yaşta yazmaya başladığı bu oyunu daha sonra yeniden ele alarak son haline getirdiği biliniyor. Yazımı zamana yayılan bu eser, haliyle bize Goethe’nin kendi iç dünyasından ve yaşamından kesitler sunuyor.