Web sitemizde çerezler ve benzeri izleme teknolojileri kullanılmaktadır. Çerezlerin ve benzeri izleme teknolojilerinin pazarlama/reklam faaliyetleri, sitemizin daha işlevsel kılınması ve kişiselleştirilme amaçlarıyla kullanımına onay verebilir veya ‘’Tercihler’’ butonu ile çerezleri yönetebilirsiniz.
Haziran 2023
Dünyanın en iyi restoranı için son çağrı
NOMA DEV BİR GIDA LABORATUVARINA DÖNÜŞÜYOR!
021 yılında dünyanın en iyi 50 restoranı listesinde en üst sıralarda yer alan, Kopenhag’ın üç Michelin yıldızlı restoranı Noma’dan fine-dining tutkunlarını üzen, hatta biraz da şok eden bir haber geldi. Şehrin mutfak devrimiyle eşanlamlı olan restoran 2024 kışında da konuklarını şahane lezzetlerle ağırladıktan sonra, aynı yılın sonunda kapılarını kapatacağını duyurdu.
Şef René Redzepi yönetimindeki Noma, İskandinav mutfağına getirdiği yaratıcı yaklaşımla ünlü bir restoran. Bugüne kadar sonbaharda av hayvanlarını, kış ve ilkbaharda deniz ürünlerini, yaz aylarında sebze yemeklerini konuklarının beğenisine sundu, mevsimsel malzemelere odaklanarak yılda üç kez mönü değiştirdi. Geçmiş zamanla bahsettiğimize bakmayın, restoran hâlâ övgülerden payını fazlasıyla alıyor. İşte tam da bu noktada akıllarda şu soru beliriyor: Adını tüm dünyaya duyuran, üç Michelin yıldızına layık görülen, konukların masa bulduklarında kendilerini şanslı saydıkları bir restoran neden aniden kapılarını kapatma kararı aldı? Aslında muhtemelen bu aniden alınmış bir karar değil. Şef Redzepi New York Times’a yaptığı açıklamada, Noma’nın üzerine inşa edildiği modelin ‘sürdürülemez’ hâle geldiğini açıkladı. Başka bir restoran yetkilisi ise bunu bir marka kapanışı olarak görmediklerini söyledi. Restoranın web sitesinde yer alan açıklama ise aslında bu cesur kararın nedenini daha iyi açıklıyor: “Noma olmaya devam etmek için değişmek zorundayız. Yeni bir sayfa açıyoruz; noma 3.0. Amacımız gıda alanında çığır açan çalışmalara adanmış kalıcı bir organizasyon yaratmak; aynı zamanda öğrenebileceğimiz, risk alabileceğimiz ve büyüyebileceğimiz bir yerde, bir restoran ekibinin temelini yeniden tanımlamak.”
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
Restoran 2025 yılında “dev bir laboratuvara” dönüşecek; ekip burada yenilikçi lezzetler ve yemek konseptleri yaratmak için çalışmalar yürütecek. Bu hamleyi gıda inovasyonu ve yeni lezzetlerin geliştirilmesi için gerçekleştirilecek çalışmalara adanmış öncü bir test mutfağı olarak görmek de mümkün. Yine restoranın web sitesinde yer alan açıklamaya göre, bu laboratuvarda yeterince yeni fikir ve lezzet bir araya getirildiğinde, Kopenhag’da bir sezon yapılacak ve yapılan çalışmaların sonuçları konuklarla paylaşılacak.
2024 yılının sonuna kadar Noma, Kopenhag’daki restoranında hizmet vermeye devam edecek. Dünyanın en iyi restoranlarından birini bambaşka bir aşamaya dönüşmeden önce deneyimlemek istiyorsanız, hemen masanızı ayırtabilirsiniz (ya da ayırtmaya çalışabilirsiniz). Zirvede bırakmak dedikleri şey tam da bu olsa gerek!