Web sitemizde çerezler ve benzeri izleme teknolojileri kullanılmaktadır. Çerezlerin ve benzeri izleme teknolojilerinin pazarlama/reklam faaliyetleri, sitemizin daha işlevsel kılınması ve kişiselleştirilme amaçlarıyla kullanımına onay verebilir veya ‘’Tercihler’’ butonu ile çerezleri yönetebilirsiniz.
Ekim 2023
Yıl bitmeden tadına bakılacak tabaklar
LEZİZ BİR TUR...
ünyanın her köşesinden her an yeni lezzet haberlerinin geldiği bir yıl geçirdik ve iyi haberlerin devamı da gelecek gibi. Zira yeni açılan restoranların yanı sıra yeni trendler, pandemiden bir hayli etkilenen mutfakların derin bir nefes almasını sağladı. İşte 2023 bitmeden denemek isteyebileceğiniz lezzetler, merakla beklenen yeni restoranlar...
Pew Research’ün 2021 verilerine göre özellikle Amerika’da yaşayan en büyük üçüncü grubu oluşturan Filipinliler son on yılda yemeklerinin de popülerliğini artırdılar. Ama sanırız hiçbiri parlak mor sebze kadar ünlü olmamıştı. Ube, Filipin’e özgü bir tür tatlı patates ve hem rengi hem de tatlı aroması yüzünden kokteyllerden tatlı soslarına kadar birçok lezzete renk katıyor. Hyatt Regency Maui Resort’tun Hindistancevizi Kremalı Ube Pancake’leri ise bu yılın en meşhurlarından biri oldu.
Peki İtalyan mutfağı ile Japon mutfağı birleşirse ne olur? Cevap: Itameshi. Ragu ile hazırlanmış Catavelli makarnada edamame ve Japon körisi arancini olduğunu düşünün. Tabakta bir araya nefis bir şekilde gelmiş iki lezzetin örneklerinden biri Kimika NYC’de servis ediliyor.
Bu aynı zamanda Amerika’nın Amerikan mirası yemekleri epeyce dillendirdiği bir yıl oldu. İşte Dunsmoor Los Angeles’ta bu isme uygun deneyebileceğiniz bir lezzet: Ekşi Sütlü Mısır Ekmeği. İçindeki kaşar ve acı biber parçalarıyla zenginleştirilmiş ve hoş bir mayhoşlukta tadı olduğu dillerden dillere dolaşan söylentiler arasında.
"Ormanın Tavuğu" olarak da bilinen maitake mantarı, af+co ve Carbonate tarafından yürütülen 2023 Trend Raporu’na göre yılın en sevilen mantarı. Kızartma ya da kavurma için ideal olan maitake mantarları risottodan tavuklu sandviçe kadar farklı lezzetlere mükemmel bir tuzlu umami yumruğu ekliyor.
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
Gelelim bu yıl merakla beklenen ve sonunda açılan restoranlara… Buenos Aires’te 76 kişilik bir restoran olan Kōnā Corner, ünlü Arjantinli şef Narda Lepes’in Japon mutfağı ve kültürüne olan ömür boyu süren tutkusunun nihai ifadesi. Belgrano mahallesinde yer alan restoran, geleneksel Japon yemeklerini modern bir dokunuşla harmanlıyor. Yönetici Şef Pablo Chinen ve Baş Şef Fernando Kanashiro, açık mutfakta Japon köklerine ve tekniklerine sadık kalarak çağdaş bir tarzda sunulan bir dizi yemek yaratıyor. Öne çıkanlar arasında agedashi tofu, Hanetsuki gyoza, tonkatsu, miso beurre blanc trou ve fukusai - çiğ, pişmiş, salamura ve nukazuke olmak üzere beş şekilde hazırlanan sebzeler yer alıyor. Kōnā Corner’ın minimalist tasarımı, gizli aydınlatması ve özel yapım tabak takımları titizlikle düşünülmüş, zarif ve davetkâr bir ortam yaratmış.
Paris bölgesinin geçtiğimiz yıl en çok merakla beklenen açılışı aslında başkentin 25 mil güneyindeki küçük Saint-Vrain köyünde bulunuyor: Le Doyenné. Paris bistronomi hareketindeki etkileriyle tanınan Avustralyalı şefler James Henry ve Shaun Kelly, 19. yüzyıldan kalma özel bir mülkün eski ahırlarını, rejeneratif tarım ilkeleri doğrultusunda çalışan bir çiftlik, restoran ve konukevine dönüştürdüler. Yüzden fazla çeşit yadigâr meyve, sebze ve ot, baş çiftçi rolünü üstlenen Kelly tarafından titizlikle yetiştirildikten sonra Henry’nin canlı yemeklerinde yerini alıyor. Tüm bunlar, açık kirişlere ve bahçeyi yakından gören tavandan tabana pencerelere sahip geniş bir yemek salonunda antika yemek takımlarında servis ediliyor.
RavioXO, Dabiz Muñoz’un en yeni restoranı, Madrid’deki üçüncü restoranı ve üç Michelin yıldızlı restoranı DiverXO’da masa bulamayanlar için yemeklerini tatmanın heyecan verici bir yolu. Burada hamur işi ürünler adeta arzu nesnesi. Örneğin tavşan pepitoria yahnisi, sarı aci, Çin baharatları ve havuç dokularıyla doldurulmuş hamur tatlısı; ya da Muñoz’un Madrilen yahnisinin ropa vieja, kızarmış nohut, jambon suyu ve siyah sarmısaklı aioli ile Hong Kong yorumunun yeni bir versiyonu, bıldırcın, deniz kestanesi ve jalapeno gazpacho ile doldurulmuş salamura soğuk ravioli.