Ekim 2 2023

LOOK Kitap Kulübü: Söyleşi kitapları

Ekim 2

SAYFALAR DOLUSU DEĞERLİ ÖĞRETİ

S

öyleşi kitapları yazarların, sanatçıların veya liderlerin yaşamlarını ve düşüncelerini derinlemesine keşfetme fırsatı sunan söyleşiler içerir. İlham verici hikâyeler ve değerli öğretilerle dolu olan bu söyleşiler, okuyuculara farklı perspektifler sunar. İşte sizin için seçtiğimiz söyleşi kitapları…

Ekim 2

Sadece Müzik / Haruki Murakami - Seiji Ozawa

Dünyanın yaşayan en önemli yazarlarından biri olarak kabul edilen Haruki Murakami’nin okurları, onun her romanının kendine has bir “çalma listesi”ne sahip olduğunu bilirler. Bu kitapta Murakami, çağımızın en büyük orkestra şeflerinden Seiji Ozawa ile “sadece müzik” konuşuyor. 1960’lı yıllardan başlayarak uluslararası alanda kazandığı başarılarla adından söz ettiren Ozawa ile Murakami’nin konuşmaları müziğin çok da bilmediğimiz yönlerini keşfetmemize olanak sağlıyor.

Ekim 2

İsmet İnönü’nün Kızı Anlatıyor - Cumhuriyetle Özdeş Bir Yaşam Özden Toker - Mehmet Ö. Alkan

Bu kitap, Özden Toker’in Mehmet Ö. Alkan’a, 7 Aralık 2018-19 Nisan 2019 tarihleri arasında, Pembe Köşk’te yaptıkları söyleşilerde anlattıklarından oluşuyor. Özden Toker, İkinci Cumhurbaşkanı İsmet İnönü’nün kızı ve Gazeteci Metin Toker’in eşi olarak yakın tarihimizin dönüm noktalarına tanıklık etmiş bir isim. Bazıları ilk kez yayımlanan fotoğraflarla ve siyasetten eğitime, kültürden sanata ülkede yaşanan önemli gelişmelere değinen renkli içeriğiyle kitap, okurları Cumhuriyet tarihine tanıklık etmeye davet ediyor.

Ekim 2

Bir Ömür Nasıl Yaşanır? / İlber Ortaylı - Yenal Bilgici

İlber Ortaylı yediden yetmişe herkesin faydalanacağı, yaşam tecrübesinden süzülen tavsiyelerden oluşan bu kitapta gazeteci Yenal Bilgici’nin sorularını yanıtlıyor. Ortaylı bir insanın, çocukluktan itibaren hayatın hemen her alanında ihtiyaç duyacağı çözümleri nasıl bulabileceğini örnekler vererek anlatıyor. “Herkes kendi talihinin mimarıdır” sözünü hatırlatarak, kendi yolunu çizmenin ne anlama geldiğini tüm kritik noktalarıyla yorumluyor.

J.P. Sartre ile Söyleşiler / J.P. Sartre - Simone de Beauvoir

Simone de Beauvoir’ın J.P. Sartre ile 1974 yazında Roma’da ve sonbaharda Paris’te yaptığı söyleşiler bu kitapta okurlarla buluşuyor. Simone de Beauvoir söyleşilerle ilgili izlenimlerini şu sözlerle anlatıyor: “Sartre zaman zaman yorgun oluyor, bana düzgün yanıt veremiyordu; kimi zamansa ben esin bulamayarak sudan sorular soruyordum. Gözüme gereksiz görünen konuşmaları metinden çıkardım. Geri kalanını ise kronolojik sıraya az çok uygun kalmaya çalışarak temalara göre sınıflandırdım ve kolay okunabilir hale getirmeye uğraştım. Bilindiği üzere, bir kayıt cihazının sakladığı sözler düzgün biçimde yazılmış bir anlatıya pek yaklaşamıyor. Ancak konuştuklarımızı yazı diline uygun şekilde baştan yazmak da istemedim, doğallığını korumayı tercih ettim.”

Hayatını Seçen Kadın - Hocaların Hocası Nermin Abadan Unat / Sedef Kabaş

1921 yılında Viyana’da doğan ve on dört yaşındayken Türkiye’ye gelen Nermin Abadan Unat’ın yaşam öyküsü bugünkü kuşaklar için ilham kaynağı olacak pek çok ayrıntıyı barındırıyor. Siyasette kamuoyu faaliyetlerinin önemine ilk kez dikkat çeken, göç olgusu ve kadın hakları konusunda önemli çalışmalara imza atan Nermin Abadan Unat’ın ilham verici yaşam mücadelesi usta iletişimci Sedef Kabaş’ın söyleşisiyle gün ışığına kavuşuyor

Ekim 2

Francis Bacon'la Söyleşiler / David Sylvester

David Sylvester’ın gerçekleştirdiği ve yaklaşık 25 yıllık bir zaman dilimine yayılan bu söyleşiler, Francis Bacon’ın kendine özgü konuşma dili üzerinden sanatçının üretim süreçlerine, tuval karşısındaki gerginliklerine, takıntılarına, zihin dünyasında yaşadığı fırtınalara ilişkin her türlü çerçevenin dışında ve sınırları aşan bir tanıklık sunuyor. 20. yüzyılın en yaratıcı dehalarından birinin yaşamı, yapıtları ve imgeleri 141 görselle birlikte bu kitapta okurlarla buluşuyor.