Ağustos 2 2023

LOOK Kitap Kulübü: Günlükler

Ağustos 2

SEVGİLİ GÜNLÜK…

G

ündelik hayatımızı, duygu, düşünce ve deneyimlerimizi aktardığımız günlükler, edebiyat dünyası söz konusu olduğunda en sevdiğimiz yazarlarla bağ kurmamızı sağlar. Bu günlükler yazarların iç dünyasına daha yakından ve samimi bir şekilde tanıklık etmemize de yardımcı olur. Üstelik bu günlükleri okumak son derece keyifli ve ufuk açıcıdır. İşte sizin için seçtiklerimiz…

Ağustos 2

Günlük – Oğuz Atay

Oğuz Atay’ın edebiyatla ilgili herkes için sürekli merak konusu olmuş günlüğünün bütünü bu kitabın sayfalarında okurlarla buluşuyor. “Kimse dinlemiyorsa beni -ya da istediğim gibi dinlemiyorsa- günlük tutmaktan başka çare kalmıyor. Canım insanlar! Sonunda bana bunu da yaptınız” sözleriyle başlayan Günlük boyunca yazarın son yıllarındaki yalnızlığını paylaşmakla kalmıyor; Oyunlarla Yaşayanlar’ın oluşum sürecini de adım adım izliyoruz. Günlük’ün sonunda, Atay’ın tamamlayamadığı eseri Eylembilim’den şimdilik bulunabilen parçalar da yer alıyor.

Ağustos 2

Yolculuk Günlükleri – Albert Camus

Yolculuk Günlükleri, Albert Camus’ün İkinci Dünya Savaşı’ndan hemen sonra, 1946 yılı Mayıs ayında Amerika Birleşik Devletleri’ne, 1949 yılı Haziran-Ağustos ayları arasında Güney Amerika ülkelerine yaptığı gezilerde tuttuğu notları kapsıyor. Camus günlüklerin ilk kısmında otuz üç yaşında henüz yeterince tanınmamış; ikincisinde ise otuz altı yaşında ve ünlenmeye başlamış bir yazar. Öznel ve nesnel koşullar nedeniyle, iki günlüğün havası birbirine benzemiyor; bu da Yolculuk Günlükleri’ni daha ilgi çekici hale getiriyor.

Ağustos 2

Bir Yazarın Günlüğü - Virginia Woolf

Bir Yazarın Günlüğü modern edebiyatın en büyük isimlerinden Virginia Woolf’u sanatına vurgun bir yazar, tutkulu bir okur, olağanüstü bir gözlemci ve alabildiğine hassas bir kişilik olarak çıkarıyor karşımıza. Woolf’un 1918’den 1941’e, ölümünden üç hafta öncesine kadar tuttuğu günlüklerde yazarın eleştiriler ve okur tepkileri karşısında yaşadığı sevinç ve isyan duygularına, klasikler hakkındaki görüşlerine, güncel olaylara, dönemin önemli sanatçı ve aydınlarına dair düşüncelerine, birer portre değerindeki betimlemelerine tanıklık ediyoruz.

Ağustos 2

Damla Damla Günler 1 - Adalet Ağaoğlu

Sırada Türk edebiyatının abidevi günlüklerinden biri var. Adalet Ağaoğlu’nun kaleme aldığı Damla Damla Günler’in I. cildinde dönemin siyasal koşullarına, edebiyatçı portrelerine, gezilere, tarihî anekdotlara, TRT yıllarına, çekişmelere, büyük sevinçlere, üzgünlüklere, hüzünlere şahitlik ediyor; “oyun yazarı” Adalet Ağaoğlu’ndan “romancı” Adalet Ağaoğlu’na giden yolda yazarın yanı başında yer alıyoruz. Üstelik bu günlükler, sadece Türk edebiyatına ait değil. Damla Damla Günler her yönüyle entelektüel bir yazarın bütün ilgilerini, meraklarını, analizlerini, dünyaya bakışını okuduğumuz ve büyük dünya anlatısına ait çok önemli bir günlük.

Ağustos 2

Gündökümü 1-2 / Bir Uyumsuzun Notları - Tomris Uyar

Okurların daha çok öyküleri ve çevirileriyle tanıdığı Tomris Uyar’ın, yirmi beş yıl boyunca tuttuğu Gündökümleri yeniden iki ciltte toplandı. 2002 yılında Güzel Yazı Defteri adlı kitabıyla ödüller alan Tomris Uyar’ın yaşam ve edebiyatla ilgili pek çok “uyumsuz” gözlemi tarihe de tanıklık ediyor. Geçen yüzyılın son çeyreğinde dökülmüş bu günler sıcak dostlukları, muzip anıları, zehir zemberek eleştirileri, yazarının hayatını ve gözlemlediklerini yansıtıyor.

Ağustos 2

Günlük (1887-1925) 1. Cilt - André Gide

Fransız edebiyatının usta kalemi André Gide’in kurmaca yapıtlarının önüne geçen devasa eseri Günlükler’in ilk cildi 2022 yılında ilk kez eksiksiz olarak Türk okurlarla buluştu. Nurullah Ataç’ın “Kendini en iyi incelemiş olan adam. Bunun için de en önemli eseri, bence Journal’i, güncesidir” yorumunda bulunduğu bu eser neredeyse 60 seneye yayılan bir yazma eyleminin ürünü.