Şubat 2022

Kar tatilinin en etkileyici hali: Doğu Ekspresi

Şubat

ANKARA'DAN KARS'A...

T

ren yolculuklarının her zaman insanın içini ısıtan bir cazibesi vardır. Elinizde bir kitap, kulağınızda en sevdiğiniz müzik, pencereden bakarken yanınızdan hızla akıp giden muhteşem manzaralar... Trenle her rota ayrı bir keyif verir ama tren yolculuklarının doğasında var olan nostalji hissini hakkını vererek yaşamak için Doğu Ekspresi’nden daha iyi bir seçenek olamaz. Hele de aylarda Şubat’sa ve bembeyaz karlar tüm çekiciliğiyle etrafınızı sarıyorsa, buyurun Doğu Ekspresi’ne!

Şubat

Gece yıldızlar, gündüz eşsiz manzaralar

Doğu Ekspresi’nin rotası Ankara’dan başlayıp Kırıkkale, Kayseri, Sivas, Erzincan ve Erzurum üzerinden devam ediyor; bu nostaljik seyahat Kars’ta sonlanıyor. Toplam 50 durak var; yolculuk süresi yaklaşık 24 saat 35 dakika… Bir de Turistik Doğu Ekspresi var ki bu trende yolculuk biraz daha uzun, yaklaşık 31 saat 40 dakika sürüyor çünkü yolculuk sırasında bazı duraklarda uzun molalar veriliyor. Bu trendeki durak sayısı ise 29.
Doğu Ekspresi ile Turistik Doğu Ekspresi arasındaki bir diğer fark ise vagonlar. Turistik Doğu Ekspresi’nde sadece yataklı ve yemekli vagon bulunurken, Doğu Ekspresi’nde yemekli, pulman ve örtülü kuşetli vagon var.
Doğu Ekspresi Ankara-Kars-Ankara arasında her gün işliyor. Turistik Doğu Ekspresi, Ankara’dan (çarşamba ve cuma günleri) saat 15.55’te; Kars’tan (cuma ve pazar günleri) 22.20’de hareket ediyor. AnkaraKars yönünde Erzincan’da 3 saat 25 dakika, İliç’te 3 saat 20 dakika ve Erzurum’da 3 saat 25 dakika duran turistik tren, Kars-Ankara yönünde ise Divriği’de 2 saat 43 dakika ve Sivas’ta 2 saat 9 dakika mola veriyor. Tercihiniz hangisi olursa olsun seyahatiniz boyunca, yani Kars’a varana kadar size sayısız pastoral manzara eşlik edecek. Geceyi trende geçireceğiniz için gece yıldızlarla baş başa kalacaksınız. Sabah gün doğumuna şahit olmak bambaşka bir keyif. Saatler süren yolculuğunun sonunda Kars’a vardığınızda ise sizi bir masal şehri karşılayacak.

Şubat

Tüm ihtişamıyla Kars!

Orhan Pamuk’un Kar romanına ilham olmuş, Rus şair ve yazar Aleksandr Puşkin’in anılarında yer bulmuş, Cemal Süreya’nın şiirine hayat vermiş bir şehir düşünün. Alt Paleolitik Çağ’a kadar uzanan tarihi ile geçmiş uygarlıklardan izlerle dolu Kars, nostaljik bir tren yolculuğunun sonunda yaşadığınız büyülü ortamı ikiye katlayacak bir atmosfere sahip. Kars Kalesi, Fetiye Camii, Kars Arkeoloji ve Etnografya Müzesi, Kafkas Cephesi Harp Tarihi Müzesi, Kümbet Camii ya da Havariler Kilisesi, Kars Taşköprü, Ani Antik Kenti... Kars’ta gezecek, görecek, tadacak o kadar çok şey var ki bunu başka bir yazının konusu olarak saklı tutuyor; sizi unutulmaz bir kayak deneyimi yaşayacağınız bir kristal kar pistine yönlendiriyoruz.

Şubat

Kristal Karlar Diyarı: Sarıkamış

Sarıkamış dünyanın en uzun kayak pistlerinden birine sahip. Burayı diğer pistlerden ayıran en önemli özellik bölgeye yağan karın cinsi ve oranı...
Sarıkamış dışında sadece AIpler’de bulunan kristal kar, bu bölgeyi kayak sporu için elverişli hale getiriyor. Toplam pist uzunluğu 25 km... Pistler 2 etaplı olup zirveden 1. etaba kadar 5 pist, 1. etaptan aşağıya kadar ise 2 pist bulunuyor. Bunlara ek olarak zirveden Karanlık Dere’ye 2 pist iniyor. Bu bölgede 200 metrelik half-pipe (snowboard) pisti yer alıyor.

Şubat

Denemeden dönmeyin: Çıldır Gölü’nde altı kızak

Doğu Anadolu’nun en büyük ikinci gölü olan Çıldır kış aylarında donunca atlı kızak ve bisiklet keyfi yaşamak isteyenlerin akınına uğruyor. Çıldır Gölü Kars’a 70 km mesafede yer alıyor ama hazır buralara kadar gelmişken, bu keyfi de yaşamanızı tavsiye ederiz.