Şubat 2022

Hem estetik hem sürdürülebilir iklim dostu binalar

Şubat

YEŞİL TASARIMLAR

İ

klim krizi gerçeği ile birlikte gezegen üzerindeki etkimizi azaltmaya odaklanarak yaşamlarımızı gözden geçirmeye başladığımız bir dönemdeyiz. Çevre dostu seyahat alternatiflerini araştırıyoruz, nasıl enerji tasarrufu yapabileceğimizi düşünüyoruz, hatta beslenme düzenimizi bile iklim dostu hale getirmeye
çalışıyoruz. Gıdadan seyahate farklı sektörler de bu dönüşüme ayak uydurmak için gelişmeye devam ediyor. Buna inşaat sektörü de dahil. Günümüzün duyarlı mimarları estetikten ödün vermeden çevre üzerindeki olumsuz etkiyi en aza
indiren akıllı ve iklim dostu yapılar inşa etmenin yollarını arıyorlar. Görünen o ki buluyorlar da! İşte dünyadan çarpıcı örnekler.

Şubat

Ilulissat Icefjord Centre / Ilulissat, Grönland

Danimarkalı mimar Dorte Mandrup tarafından tasarlanan bu ziyaretçi merkezi Kuzey Kutup Dairesi’nin 250 km kuzeyinde, Grönland’ın batı kıyısındaki Kangia buz fiyorduna bakıyor. Bir zamanlar sadece birkaç kişinin ulaşabildiği bir noktada yer alan merkez, ziyaretçilerine iklim değişikliğinin dramatik sonuçlarını gözlemleme fırsatı veriyor. Bir kar baykuşunun uçarken oluşturduğu kanat açıklığından esinlenerek tasarlanan Ilulissat Icefjord Centre, UNESCO Dünya Mirası Listesi’ndeki yürüyüş yollarının doğal bir uzantısı olarak konumlandırılmış. Eğimli, üzerinde yürünebilir çatısı hem kar oluşumunu engelliyor hem de ziyaretçiler için toplanma yeri sağlıyor.

Şubat

SFER IK / Tulum, Meksika

Yucatán’daki eski bir Maya köyünde yer alan SFER IK çağdaş sanat müzesi, ziyaretçilerini sürdürülebilir tasarım etrafında birleştiriyor. Sadece üç malzemeyle (asma, çimento ve fiberglas) yalnızca dokuz ayda inşa edilen yapı, orman ortamında müthiş bir güzel sanatlar ziyafeti sunuyor. Dünyanın dört bir yanından 200’den fazla zanaatkâra ev sahipliği yapan SFER IK etkileyici kurulumlar için odak noktası olmayı hedefliyor.

Şubat

Beitou Kütüphanesi / Taipei, Tayvan

Beitou Kaplıca Parkı’nın yakınında bulunan Beitou Kütüphanesi, Tayvan’ın ilk yeşil kütüphanesi olma özelliğini taşıyor. Kuo Ying-Chao’nun imzasını taşıyan bina, 16W’a kadar güç depolayabilen güneş panelleri ve bir yağmur suyu toplama sisteminden oluşuyor. Ancak kütüphanenin asıl özelliği, ısıya neden olan ışınların sayısını azaltıp enerji tasarrufu sağlayan ahşap balkon korkuluğu...

Şubat

Pixel Binası / Melbourne, Avustralya

Sıfır karbon emisyonlu ilk ofis binası olan Pixel, hem sabit hem de mobil PV panellerinin yanı sıra dikey rüzgar türbinleriyle kaplanmış bir çatı katından oluşuyor. Studio 505’in tasarımıyla hayat bulan bu göz alıcı bina aynı mimari özellikleri korurken, geleneksel betonun içerdiği karbonun yarısını içerecek şekilde tasarlanmış bir beton türü kullanılarak inşa edilmiş!

Şubat

Gardens by the Bay / Singapur

Singapur’un merkez bölgesinde bulunan bu iddialı park sadece botanik bir cazibe görevi görmekle kalmıyor, aynı zamanda iki kış bahçesi ve sekiz “süper ağaç” içeren bir ormanla yeşil teknolojinin hünerlerini de sergiliyor. Bu yapılar çevredeki ortamı düzenlemek için soğutma kanalı işlevi de gören güneş enerjisi panellerine sahip. Parkta bulundan Flower Dome dünyanın en büyük cam serası olma özelliğini taşıyor.