Mart-1 2022

Hayatı kolaylaştıran icatlarıyla 6 harika kadın

Mart-1

KADIN MUCİTLER

K

adın mucitlerin yeteneklerini sergilemek için sınırlı fırsatları olmuş olabilir. Ancak bu, tarihte iz bırakmadıkları anlamına gelmez. Bu parlak beyinlerden bazıları, hayatı bizim için daha iyi hale getiren şeyleri hayal etti, keşifler yaptı ve icat etti. Gelin, bu müthiş kadınları hep birlikte tanıyalım.

Mart-1

Dr. Shirley Jackson (1946-)

Shirley Jackson, Massachusetts Teknoloji Enstitüsü’nden (MIT) doktora derecesiyle mezun olan ilk siyahi kadın. Telekomünikasyon alanındaki araştırması, fiber optik kablolar gibi teknolojilerin icadına yol açtı. Ayrıca cep telefonlarında çağrı bekletme ve arayan kimliği konusunu geliştiren isimlerden biri. Jackson, 2000 yılının haziran ayında Women in Technology International Foundation (WITI) Onur Listesi’ne alındı.

Mart-1

Marie Curie (1867-1934)

Polonyalı fizikçi Marie Curie uranyumla yaptığı deneyler sonucu radyoaktiviteyi keşfetti. Radyoloji biliminin kurucusu olan Curie, radyoaktivite alanındaki çalışmalarıyla fizik ve kimya alanında iki ayrı Nobel Ödülü kazandı. Tarihte Nobel ödülü alan ilk kadın olarak bilinen Curie, ömrü boyunca aşırı şekilde radyasyona maruz kaldığı için kansere yakalandı ve 1934’de hayatını kaybetti.

Mart-1

Grace Hopper (1906-1992)

Web siteleri, bilgisayar sistemleri ve uygulamalar oluştururken herhangi bir yazılım programcısı için temel kodlama becerileri bir zorunluluktur. Peki modern bilgisayar kodlamasının arkasındaki en iyi isimlerden birini tanıyor musunuz? Grace Hopper tüm zamanların en iyi Amerikan bilgisayar programlama öncüleri arasında yer alıyor. Programların hâlâ sayısal kodlar ile kullanıldığı dönemde bilgisayar bilimine ilgi duyan Hopper, 1952’de ilk bilgisayar dili derleyicisini icat etti.

Mart-1

Patricia Era Bath (1942-2019)

Patricia Bath, bir göz doktoru olarak tıbbi yenilik için patent alan ilk siyahi kadın. 1981’de Laserphaco probu adı verilen tıbbi bir cihaz icat etti ve patentini aldı. Bu tıbbi cihaz, gözdeki kataraktları hızlı ve acısız bir şekilde eritmek için bir lazer kullanıyor. Daha sonra gözü temizliyor, bu da yedek bir lensin takılmasını çok daha kolay hale getiriyor. Laserphaco probu bugün, körlüğe neden olabilecek kataraktları ortadan kaldırmanın uluslararası ve güvenli bir yolu olarak biliniyor.

Mart-1

Maria Telkes (1900-1995)

%100 güneş enerjisiyle çalışan ilk evin mucidi olan Maria Telkes sürdürülebilirlik ve yenilenebilir enerjinin bu denli önem taşıdığı bir dönemde bu listede yer almayı kesinlikle hak ediyor. Macar bilim insanı Maria Telkes 1947’de ilk termoelektrik güç jeneratörünü yaratmasıyla ünlü. Bu teknoloji ve yarı iletken termoelektrik ilkeleri ile Massachusetts’teki Dover Sun House için ilk güneş ısıtma sistemini ve 1953’te ilk termoelektrik buzdolabını tasarladı.

Mart-1

Esther Takeuchi (1953-)

Esther Takeuchi, gümüş vanadyum oksit (SVO) pili icat ettiği için ödül almış bir malzeme bilimcisi ve kimya mühendisidir. Bunlar, implante edilebilir kardiyoverter defibrilatörlere (ICD’ler) güç sağlamak için kullanılan baskın pillerdir. Buluşundan önce hastalar, cihazı değiştirmek için her yıl ameliyat olmak zorunda kalıyordu. Takeuchi’nin SVO pilleriyse beş yıla kadar dayanabiliyor.