haziran-2 2022

Yapay zekanın adı: Refik Anadol

haziran-2

SANATIN DİJİTAL HALİ

T

eknoloji geliştikçe onun sanatla olan birlikteliği dünyamızda yeni kapılar açıyor. Her yeni keşif bakış açımızı biraz daha büyütürken, imkânların sonsuzluğunu bize bir kez daha hatırlatıyor. Üstelik gerçekten sınır, gökyüzü! Bugünlerde bu topraklarda “sanat” ve “teknoloji” dendiğinde aklımıza gelen tek bir isim var: Refik Anadol.

Anadol, birçok farklı verinin hazırladığı yapay zeka programlarında işlenmesini sağlayarak kamusal alanlarda sergilediği dev projelerle tanındı. İnsan duygularının yansımalarını işleyen yapay zekalar, dijital sanatın gerçekten hislerimize nasıl dokunabileceğinin kanıtı oldu adeta. Son zamanlarda makinelerin hafızasına yani verilere yoğunlaşan Anadol, imza attığı projelerde görsel, işitsel, sismik, coğrafi, meteorolojik, kültürel ve akla gelebilecek her türlü veriyi aralarında NASA ve Google’ın da bulunduğu dev kurumlarla iş birliği yaparak topluyor.

haziran-2

Anadol’un yaptığı hemen her iş haftalarca konuşuluyor. Örneğin, geçtiğimiz haftalarda Barselona’daki ünlü Casa Batlló evinin ön cephesini yeniden tasarlayarak ortaya koyduğu “Casa Batlló: Yaşayan Mimari” isimli eserin açık artırmada 1 milyon 380 bin dolara alıcı bulması gibi. Christie’s Müzayede Evi’ndeki açık artırmada Claude Monet, Pablo Picasso, Andy Warhol, Jean-Michel Basquiat, Bansky, Georgio Totto O’Keeffe ve Vincent Van Gogh gibi dünyaca ünlü sanatçıların eserlerinin yanında satışa sunulan tek NFT eseri olarak da anıldı. Anadol, bu eserinde gerçek zamanlı iklim verilerini kullanmıştı.

haziran-2

Bugünlerde en çok konuşulan şeylerden biri olan Metaverse evrenindeki yeni oluşumu “Dataland”’i duyuran Anadol, Metaverse evrenine kurduğu bu stüdyoda dünyanın önde gelen mimarlarını, yapay zeka öncülerini ve birçok disiplini bir araya getirmeyi planlıyor. Dataland’in daha şimdiden 16 binden fazla kişinin bekleme sırasında olduğu bir üyelik sistemi de mevcut.

haziran-2

Yapı Kredi Metaverse Evreninde

Metaverse yalnızca sanat yaratımlarında değil, sunumlarında da insanlara ulaşmayı son derece kolaylaştırdı. Bu anlayışla Yapı Kredi 19 Mayıs’ta Atatürk’ün Eşyaları NFT Koleksiyonu’yla Metaverse evrenine giriş yaptı. Cumhuriyetimizin kurucusu Atatürk’e ait eşyaların NFT olarak görülebileceği sergi, ziyaretçilere özel bir deneyim sunuyor. Atatürk’e ait madalyalar, kehribar tespih, ahşap baston, gramofon ve Atatürk’ün annesi Zübeyde Hanım’ın gözlük çerçevesi gibi son derece özel eşyalar bu çalışmayla ilk kez Metaverse evrenine taşınmış oldu.

haziran-2

Kültür ve sanatın korunarak gelecek kuşaklara en iyi şekilde aktarılmasını hedeflediklerini söyleyen Yapı Kredi Kurumsal İletişim Direktörü Arda Öztaşkın, “Geleceğin teknolojilerini bugünden takip etme misyonumuzla 19 Mayıs’ta Metaverse evrenine girmekten dolayı oldukça gururluyuz. Kültür ve sanatın bankası Yapı Kredi olarak, Metaverse evrenine girişimizi ulu önderimiz Mustafa Kemal Atatürk’ü anmak için kişisel eşyalarından oluşturduğumuz bir NFT sergisiyle yapmak bizim için ayrı bir mutluluk. Bu sergimizde Atatürk’e ait kişisel eşyaların NFT versiyonlarını oluşturduk ve Metaverse evreninde yer alan binamızın müzeye dönüştürdüğümüz birinci katında koleksiyonumuzun en değerli parçalarını sergileyeceğiz. Kuruluş misyonumuz doğrultusunda her alandaki öncü ve yenilikçi yaklaşımımızla geleceğin teknolojisini bugünden takip etmeye ve bu yolla kültürel değerlerimizi bir sonraki nesle aktarmaya var gücümüzle devam edeceğiz” dedi.

Metaverse’teki sergiyi gezmek için bilgisayarınızdan https://play. decentraland.org/ adresinden “Play as a guest”e tıklayarak kendinize özel oluşturacağınız karakterle giriş yapabilirsiniz.

Sanatın ve tarihin dijital ile birleştiği sergi bizi bekleyen yeniliklerin yalnızca ilk adımı olduğunu ve imkânların sonsuzluğunu bize bir kez daha hatırlatırken, sanatın teknoloji ile olan birlikteliği her yeni keşifte bakış açımızı genişletmeye devam ediyor