aralık 2022

COP27’nin ardından…

aralık

”DÜNYANIN İKLİM HEDEFİ KONUSUNDA HÂLÂ DEV BİR SIÇRAMAYA İHTİYACI VAR”

M

ısır’ın Şarm El-Şeyh kentinde düzenlenen 27. Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Taraflar Konferansı (UN Climate Change Conference, COP27) geçen yıl da olduğu gibi gecikmeyle sona erdi. Taraflar arasında anlaşma sağlanamayınca iki gün daha uzatılan COP27’nin son dakika müzakerelerinden önemli bir sonuç çıktı. Tüm dünyanın merakla beklediği zirvenin ana odak noktalarından biri, iklim değişikliğinden büyük ölçüde sorumlu olan gelişmiş ülkelerin, yoksul ve savunmasız ülkelerin uğradığı zararın bir kısmını tazmin etmesi gerektiğini ifade eden “kayıp ve hasar” konusuydu. Taraflar bu konuda anlaşmaya vardı. Buna göre iklim felaketlerine karşı savunmasız durumda olan ve iklim değişikliğine gelişmiş ülkelere göre çok daha az katkıda bulunan ülkeler için bir fon kurulacak! Sonuç bildirgesinde finansmanın nasıl ve nereden sağlanacağı belirtilmedi. Finansman detaylarının, 2023’ün sonunda Birleşik Arap Emirlikleri’nde yapılması öngörülen bir sonraki COP’ta belirlenmesi bekleniyor.

aralık

Geçen yıl Glasgow’da düzenlenen COP26’nın en önemli özelliği fosil yakıt kullanımının azaltılmasının ilk kez bir iklim zirvesinin sonuç bildirgesine girmesi olmuştu. Diğer taraftan taslak metinde yer alan “kömürden çıkış” ifadesi itirazlar sonucunda sonuç bildirgesi metninde “kömür kullanımının azaltılması” şeklinde değiştirilmişti. Hindistan başta olmak üzere kimi ülkeler, COP27’de “tüm fosil yakıtların” kullanımının aşamalı olarak azaltılmasını talep etti. Ancak yoğun çekişmelerin ardından karar Glasgow’dakiyle aynı kaldı.

aralık

Diğer taraftan COP27’nin sonuç bildirgesinde yer alan “düşük emisyonlu enerji” ifadesi muğlak bulundu ve endişeye neden oldu. Bunun doğal gazın kullanımına kapı açtığı yorumları yapılırken, uzmanlar bazı fosil yakıtların bu kategoriye sokularak ileride “yeşil enerji” sınıfına alınabileceği konusunda uyarıda bulundu.

Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri António Guterres, bir kayıp ve hasar fonu oluşturulmasına yönelik karar alınmasını memnuniyetle karşıladığını belirtirken, bu yılki COP’ta iklim adaletine yönelik önemli bir adım atıldığını söyledi ve ekledi: “Emisyonları büyük ölçüde azaltmak için çok daha fazlasının yapılması gerekiyor. Dünyanın iklim hedefi konusunda hâlâ dev bir sıçramaya ihtiyacı var.”

Kaynaklar
www.bbc.com
www.un.org
www.isoyesilblog.com