Mayıs 2 2021

Dünyanın en zenginleri

Mayıs 2

VE İŞTE HERKESİN DİLİNDEKİ O İSİMLER…

B

u yıl her yönüyle başka hiçbir zamana benzemeyen bir yıl oldu. Hızlı yükselen halka arzlar, kripto para birimleri ve hisse senedi fiyatları... Forbes’un 35 yıllık dünyanın en zenginleri listesindeki milyarderlerin sayısı, bir yıldan daha uzun bir süre önce eşi görülmemiş bir şekilde 2.755’e ulaştı. Bunlardan 493’ü listede yeni –yani kabaca her 17 saatte bir, yeni bir isim eklendi ve bunların 210’u Çin ve Hong Kong’dan. Jeff Bezos, 177 milyar dolar ile üst üste dört yıl dünyanın en zengini oldu. Tesla ve Amazon hisseleri yükselirken, Elon Musk da 151 milyar dolar ile ikinci sıraya yükseldi. Ama hiç şüphesiz bu yılın en çok konuşulan ismi her ikisi de değil.

Kim Kardashian West’in listeye girdiği ilk olarak 2011’de duyurulmuştu. Ama bu, o sıralarda hayranlarının ortaya çıkardığı bir balon haberdi. Bu yılsa gerçek oldu! Kozmetik markası, realite show’u ve yatırımlarıyla gelirini bir milyar dolara çıkaran Kardashian West artık resmi olarak Forbes milyarderlerinden biri.

Kardashian West, 2017 yılında KKW Beauty’yi kurduğunda büyük ölçüde sosyal medya pazarlamasına dayanan bir iş modeli kullandı. Instagram’da 69.6, Twitter’daysa 213 milyon takipçisi olan bir isim için bu kesinlikle akıllıca bir hareketti. Ve bu ona ilk ürün lansmanında 300 bin ürünün iki saat içinde tükenmesi olarak geri döndüğünde, eminiz gözleri başarının tadıyla parlamıştır.

Mayıs 2

Kardashian West’in, yarattığı marka Skims’in çoğunluk hisselerine sahip olduğu biliniyor. Bununla birlikte Keeping Up With the Kardashians üzerinden kazandığı para, bir mobil oyun yatırımı ve kocası Kanye West’in Noel hediyesi olan Disney, Amazon, Netflix ve Adidas hisselerinin de dahil olduğu geniş bir portföyü var. Görünen o ki “Kardashian”da TV parıltısından daha fazlası var.

Kim Kardashian
1 milyar dolar

Forbes, çoğunluk hissesinin 225 milyon dolar değerinde olduğunu tahmin ediyor.

  • Sosyal medya kraliçesi Kardashian West, realite TV’yi gerçek bir servete dönüştürdü.
  • Servetinin büyük kısmı kozmetik ve parfüm şirketi KKW Beauty’den geliyor.
  • 2020’de şirketin %20’sini 200 milyon dolara sattı.
  • 2019’da vücut şekillendirici giyim markası Skims’i piyasaya sürdü.

Moda dünyasından kimler var?

Ünü bir yana bırakıp moda dünyasının geride kalan isimlerinin durumlarına bakalım. Zirve için kapışan teknoloji ve yatırım dâhilerinin hemen ardından üçüncü sırada lüks dünyasının ünlü ismi Bernard Arnault (ve ailesi) geliyor. Onu 11. sırada Zara’yla 77 milyar dolar gelire sahip Amanicio Ortaga takip ediyor. Hemen arkasındaysa 73.6 milyar dolarla L’Oréal’in sahibi Francoise Bettencourt Meyers (ve ailesi) var. Nike ile Phil Knight ve ailesi 25. sırada, Saint Laurent, Alexander Mcqueen ve Gucci markalarının sahibi François Pinault ise 32. sırada gösteriyor kendini. Liste aşağılara doğru indikçe 41. ve 42. sırada Chanel (Alain-Gerard Wertheimer), 64. sırada Esteee Lauder (Leonard Lauder) karşımıza çıkıyor. Dünyanın en sevilen lüks markalarından Hermes ile Nicolas Puech 486.; Miuccia Prada’nın veliahtı Patrizio Bertelli ise 622. sırada yer alıyor.

Ünü bir yana bırakıp moda dünyasının geride kalan isimlerinin durumlarına bakalım. Zirve için kapışan teknoloji ve yatırım dâhilerinin hemen ardından üçüncü sırada lüks dünyasının ünlü ismi Bernard Arnault (ve ailesi) geliyor. Onu 11. sırada Zara’yla 77 milyar dolar gelire sahip Amanicio Ortaga takip ediyor. Hemen arkasındaysa 73.6 milyar dolarla L’Oréal’in sahibi Francoise Bettencourt Meyers (ve ailesi) var. Nike ile Phil Knight ve ailesi 25. sırada, Saint Laurent, Alexander Mcqueen ve Gucci markalarının sahibi François Pinault ise 32. sırada gösteriyor kendini. Liste aşağılara doğru indikçe 41. ve 42. sırada Chanel (Alain-Gerard Wertheimer), 64. sırada Esteee Lauder (Leonard Lauder) karşımıza çıkıyor. Dünyanın en sevilen lüks markalarından Hermes ile Nicolas Puech 486.; Miuccia Prada’nın veliahtı Patrizio Bertelli ise 622. sırada yer alıyor.

Mayıs 2

Bernard Arnault & ailesi
LVMH Moët Hennessy Louis Vuitton CEO 184.6 milyar dolar

  • Dünyanın en iyi trend öncülerinden biri olan Bernard Arnault, aralarında Louis Vuitton ve Sephora’nın da bulunduğu 70 markadan oluşan bir imparatorluğu yönetiyor.
  • Ocak 2021’de LVMH, Amerikalı kuyumcu Tiffany & Co ile şimdiye kadarki en büyük lüks marka kazanımı olduğuna inanılan 15.8 milyar dolarlık bir anlaşmayı tamamladı.
  • LVMH, 2019 yılında 46 otel, tren ve nehir yolculuğunun sahibi veya yöneticisi olan lüks konaklama grubu Belmond için 3.2 milyar dolar harcadı.
  • Arnault’un beş çocuğundan dördü LVMH imparatorluğunun köşelerinde çalışıyor: Frédéric, Delphine, Antoine ve Alexandre.

En genç milyarderler

Austin Russell, ilk gençliğini California Üniversitesi Lazer Enstitüsü’nde araştırma yaparak geçirdi. Milyoner teknoloji yatırımcısı Peter Thiel’den 100 bin dolarlık bir burs aldıktan sonra Luminar Technologies’i başlatan lazer lidar’ı (ışık, algılama ve menzil kısaltması) bulmak için 2012 yılında Stanford’dan ayrıldı. Onun yarattığı sensörler artık Volvo, Toyota ve Intel Mobileye gibi markaların sürücüsüz araçlarında üç boyutlu görüşün sağlanmasına yardımcı oluyor. Şirket, Aralık 2020’de bir SPAC birleşmesi yoluyla listelenince, Russel da bir gecede milyarderlerin saflarına katılmış oldu. 25 yaşındaki Russel, dünyanın kendi kendini yetiştirmiş en genç milyarderi. Aynı zamanda da Forbes Dünyanın Milyarderleri Listesi’ne giren, yirmili yaşlarındaki dört milyarderden biri.

Mayıs 2

Diğerleri arasında, 2013’te kurdukları yiyecek dağıtım hizmeti DoorDash Aralık ayında halka açıldığında, milyardarlar kulübüne katılan 28 yaşındaki Andy Fang ve Stanley Tang da yer alıyor. Bu gençlerin her biri 2 milyar dolar değerinde.

Alameda Research ve FTX adında iki kripto şirketi kurup işleten MIT mezunu ve eski Wall Street taciri olan 29 yaşındaki Sam BankmanFried, 8.7 milyar dolarlık net değeri ile açık arayla en zengin “yirmilik”. Bir tür kripto borsası olan FTX’in kazançlı olduğu çoktan kanıtlandı. 5 Mart itibarıyla Forbes, şirketteki özsermayesinin yaklaşık 2 milyar dolar değerinde olduğunu, FTX token’larının ise 5.6 milyar doların üzerinde olduğunu tahmin ediyor.

Mayıs 2

Listede 30 yaşın altında toplamda on milyarder bulunuyor. Bu on genç milyarder, bir yıl öncesine göre 13 milyar dolar fazla olmak üzere toplam 29.5 milyar dolar değerine ulaşmış durumda. Gezegendeki en genç milyarder, henüz on sekiz yaşında olan Alman varisi Kevin David Lehmann. Babası Günther Lehmann, on dört yaşındayken oğluna Alman eczane zinciri Drogerie Markt hissesini devretti, ancak 18 yaşına kadar vesayet altında kaldı. Eylül 2020’de yaşını dolduran Lehmann şaşırtıcı olmayan bir şekilde, henüz gençken saflara çıkan bir avuç milyarderden biri.

Mayıs 2

Austin Russell
2 milyar dolar

  • Bir optik dâhisi olan Russell, Luminar fikrini henüz 17 yaşındayken ve Stanford Üniversitesi’nde fizik okurken geliştirdi.
  • Milyarder Peter Thiel’in girişimcileri desteklemek için yarattığı programdan 100 bin dolarlık Thiel Bursu aldıktan sonra 2012 yılında üniversiteden ayrıldı.
  • Aralık 2020’de bir SPAC birleşmesiyle halka açılan otomotiv sensör firması Luminar Technologies’i kurdu ve yönetti.
  • Luminar, sürücüsüz araçların çevrelerini “görmelerine” yardımcı olmak için yüksek teknolojili sensörler üreten Velodyne ve Aeva gibi lazer lidar üreticileriyle rekabet ediyor.

Covid-19 zenginleri

11 Mart 2020’de Dünya Sağlık Örgütü’nün Covid-19’u küresel bir salgın ilan etmesinin ardından piyasalar çöktü ve dünya ekonomileri resesyona girdi. Aynı zamanda, yüzlerce milyarder Forbes’un Dünyanın Milyarderleri Listesi’nden de düştü. Ancak bir yıl sonra işler başka bir boyut alacaktı. Listeye giren 493 yeni ismin arasında, servetini Covid-19 ile savaşan şirketlerden kazanan en az 40 yeni katılımcı bulunuyor.

Moderna CEO’su Stéphane Bancel ve BioNTech’in kurucu ortağı Uğur Şahin gibi isimler buldukları aşılar sayesinde adını duyurdu. Diğerleri kişisel koruyucu ekipman, teşhis testleri ve antikor tedavilerinin üretilmesinin yanı sıra aşılama kampanyalarının planlamasına yardımcı olan yazılımlara kadar her şeyi yaparak zengin oldular.

Bu yeni milyarderlerin en zengini olan Çin tıbbi ürünler üreticisi Winner Medical’ın başkanı Li Jianquan, dünya çapında Covid-19 ile mücadelede ön saflarda çalışanlara tedarik sağlamak için maske ve tıbbi tulum üretimini hızlandırdı. Winner Medical’ın Eylül 2020’de Shenzhen menkul kıymetler borsasında halka arz edilmesi, şirketteki 6.8 milyar dolar değerindeki %68’lik hissesi ile altmış dört yaşındaki Jianquan’ı anında milyarder yaptı.

Mayıs 2

Li Jianquan ve ailesi
6.4 milyar dolar

  • Li Jianquan, tek kullanımlık yara bakımı ve cerrahi ürünler tedarikçisi olan Winner Medical’a başkanlık yapıyor.
  • 1991 yılında pamuk bazlı tıbbi sargı bezleri üretmeye başlayan Winner, Eylül 2020’de Shenzhen Menkul Kıymetler Borsası’nda halka açıldı.
  • Şirket ayrıca koruyucu yüz maskeleri ve ameliyat önlüklerinin yanı sıra bandajlar ve gazlı bez ürünleri de üretiyor.
  • Ürünleri, Çin genelinde ve 70’den fazla ülkede 40 binden fazla eczanede satılıyor.