Kasım 2021

Expo 2020 Dubai başladı

Kasım

192 ÜLKE DUBAİ’DE BİR ARAYA GELİYOR

B

irleşik Arap Emirlikleri, Expo 2020’nin Koronavirüs (Covid-19) salgını nedeniyle ertelenmesini talep etmiş; etkinliğin 1 Ekim 2021 - 31 Mart 2022 tarihleri arasına ertelendiği bildirilmişti. Aradan bir yıl geçtikten sonra, Expo 2020 Dubai için düğmeye basıldı ve fuar muhteşem bir törenle kapılarını açtı. 438 hektarlık bir alanda yapılacak organizasyona dünyanın dört bir yanından 25,000,000 kişinin katılımı bekliyor. Altı ay süreyle, 192 ülke ve milyonlarca ziyaretçi Expo 2020 Dubai’ye katılmak için bir araya gelecek. 31 Mart 2022’ye kadar sürecek olan fuar teknoloji, sanat ve kültür, lezzet ve eğlence alanlarında dünyanın en iyilerinin 182 gün boyunca bir araya geldiği bir buluşma olarak tanımlanıyor. 400 futbol sahası büyüklüğünde özel bir alana yayılan fuar, daha iyi bir dünya yaratmaya yardımcı olacak görüşmelere ve eylemlere ev sahipliği yapmayı amaçlıyor.

Kasım

Ana teması “Akılları Birleştirmek, Geleceği Yaratmak” olarak belirlenen Expo 2020 Dubai’nin üç alt teması bulunuyor: Fırsat, Hareketlilik ve Sürdürülebilirlik. Fırsat bireylerin ve toplulukların geleceği şekillendirme potansiyeline odaklanırken; hareketlilik insanların, ürünlerin ve fikirlerin hem fiziksel hem de sanal olarak daha akıllı ve daha üretken hareketini sağlamayı hedefliyor. Diğer temada ise içinde bulunduğumuz Dünya’da sürdürülebilirliğin verimliliğe odaklı, riskleri önceden tespit ederek önleyici yaklaşımlar geliştiren proaktif bir anlayış ile dengede yaşadığının altı çiziliyor.
Kültür, sanat, müzik, gastronomi, teknoloji, mimari ve eğlenceyle dolu bir altı ay vadeden Expo 2020 Dubai’nin içeriği kadar logosu da dikkat çekici. Saroug Al Hadeed arkeolojik bölgesinde bulunan bir yüzükten esinlenilerek tasarlanan logonun şimdiden hafızalara kazındığını söyleyebiliriz.
Fuar fiyatlarına gelince... Tek günlük (18 yaş ve üstü) bilet 33 dolara mâl olurken, Expo’nun 173 günü boyunca herhangi bir üç günde kullanılabilecek üç günlük geçiş için 71 dolar olarak fiyatlandırılacak.

Kasım

Terra – Sürdürülebilirlik Pavilyonu

İngiliz mimarlık ofisi Grimshaw Architects tarafından, sürdürülebilirlik alanındaki yaratıcılığı ve farklı stratejileri vurgulamak için tasarlanan bu pavilyon, yapraklarını güneşe doğru çevrilmiş çiçekleri andırıyor. Zaten tasarım ekibi de ilhamını fotosentez gibi doğal süreçlerden almış. Pavilyon, güneş ışığındaki enerjiyi ve nemli havadaki su buharını toplayarak sürdürülebilir bir şekilde yaşamanın yeni yolunu göstermeyi amaçlıyor.

Kasım

Alif – Hareketlilik Pavilyonu

Bu, dünyaya bağlı araçlardan uzay araştırmalarına kadar her şeye adanmış bir pavilyon. Her düzeyde ulaşım ve teknoloji, Foster + Partners tarafından tasarlanan bir alanda bir araya geliyor. Pavilyon Dubai ve BAE’nin geleceğine ve teknolojik yatırımlarına da göz kırpıyor.

Kasım

Mission Possible – Fırsat Pavilyonu

Fırsat Pavilyonu’nun tasarımına AGi Architects’in kurucu ortakları Joaquín Pérez-Goicoechea ve Nasser Abulhasan öncülük ediyor. Diğer pavilyonlar geleceğimizi daha iyi hale getirmemize yardımcı olabilecek stratejiler, sistemler ve nesnelere odaklanırken, bu bölgenin misyonu daha çok insan unsuruna yönelik. Gençlerin ve toplulukların olumlu değişim yaratmada oynamaları gereken rolü kutlayan yapı; bir toplanma yeri, herkesin bir araya geldiği, işbirliği ve birlikte yaşama odaklı bir kamusal alan olarak tasarlanmış.