Haziran 2 2021

Yeni tasarım fenomeni Japandi’yle tanışma zamanı

japandi

BİR TASARIMDA BİRLEŞEN İKİ ÜLKE

B

irbirlerinden binlerce kilometre uzakta olan Japonya ve İskandinavya’nın ortak bir noktası olacağı kimin aklına gelirdi? Belli ki mimarların! Tasarım açısından sadeliğe ve işlevselliğe, doğal malzeme tutkusuna ve işçiliğe duydukları derin saygıyla bu iki ülke mimaride bir araya geliyor.

Net çizgiler, nötr tonlar ve doğal dokular içeren mobilyalar, iç mekân tasarımları ve hatta yemek takımları… Tasarımcılar, İskandinavların “hygge” (sade ve rahatlık duygusu veren) kavramıyla Japonların “wabisabi”sini (kusurun içindeki güzellik) sessiz bir atmosfer içinde uyum sağlayabildikleri için seviyor. Hiç kuşkusuz hem Japonlar hem de İskandinavlar, özenle ve uzun süre dayanması amacıyla yapılmış tasarımlara ayrı bir değer veriyor. Durmadan bir şeylere yetişmeye çalıştığımız dünyada evde aradığımız huzuru ve sakin ortamı sağlayan Japandi, tasarımlarda adını her gün biraz daha fazla duyuruyor.


japandi

Peki Japandi’yi evlerinize nasıl uygularsınız?

Son bir buçuk yılda pratik yaşamanın önemini fark ettiğimiz kadar, doğayla olan bağımızı da yenilemek istediğimiz bir gerçek. Japandi abartısız karakteriyle her ikisine de kucak açan bir tasarım şekli.

Doğa ile bağlantı kurun

Doğayı iç mekânlarınıza davet ederek, şehirleşen ve giderek kaotik hale gelen bir dünyada yaşam kalitenizi artırabilirsiniz. Bitkilerin topraksı renk paletleri, Japandi estetiğinin ayırt edici özelliklerinden. Işık ve görüntüyü dengelemek için tavandan tabana uzanan pencereler tercih etmek dış dünyayla bağınızı artırırken, zemininizde şaşırtıcı ışık ve gölge oyunları yaratmanızı sağlayabilir.


japandi

Doğal malzemeleri kullanın

Ham ahşap, Japandi’nin olmazsa olmazlarından. Nefes alan, organik şekilli ahşaplar mimari unsurlar olarak kullanılabilir. Bunun yanında lif, pamuk, keten, yün ya da deri gibi doğal malzemelerle destekleyeceğiniz tasarım objelerini de seçimlerinize ekleyebilirsiniz. Bir mekân doğal unsurlarla dekore edildiğinde Japandi tarzını gerçekten hayata geçirecektir. Bununla birlikte bu sadece evinize ahşap ve bambu gibi organik malzemeleri dâhil etmek zorunda olduğunuz anlamına gelmez; aynı zamanda doğal olarak sakinleştirici bir atmosfer uyandıracak taze ev bitkileri de dâhil olmak üzere bol miktarda “yeşil” kullanabileceğiniz anlamına gelir.


japandi

Ayrıntıları minimumda tutun

Japandi’de alanlarda oluşturacağınız derinlik algıları da önem taşır. Hafif, açık, düzenli alanlar yaratmak, bunu belki sürgülü kapılar ya da kapaklarla detaylandırmak mümkün. Japandi ayrıntıları göz önünde tutmayı sever; duvara asılı bir çiçeği, yapılmış bir deseni ahşap çerçeve içine alarak öne çıkarmak gibi…

Yeni tür bir minimalizmi kucaklayın

Minimalizm mümkün olan en az eşyayı temsil ederken, Japandi derinlik algısına ve vurgulara dikkat eder; sizinle ilgisiz olanların ortalıkta görünmemesini önemser. Bunu yaparken amacı gerçekten içinde olmaktan huzur duyacağınız, tamamen “sizin” olan bir mekân yaratmaktır. Japandi boş mekân hissinden ziyade yumuşak geçişleri sever.


japandi

Nötr bir renk paleti seçin

Her iki tasarım stilinin de ortak özelliği sakin ve nötr renk paletlerini sevmesidir. Japandi’nin huzurlu doğasını evinizde yaşatmak istiyorsanız, duvarlarda beyaz, krem ve bej tonlarını tercih edebilirsiniz. Steril ve rahatsız edici görünümden kaçmak içinse mobilyalarda çok koyu olmayan derin tonlara yönelebilirsiniz. Ahşap malzemelerde bambu, döşemelerde ise çikolata tonları kullanarak zengin bir denge yakalamanız mümkün.


japandi

Farklı mobilya stilleri seçin

Hem Japon hem de İskandinav mobilya tasarımları temiz ve sade çizgiler sunsa da tarz olarak tamamen aynı değiller. İskandinav mobilyaları daha açık, daha parlak ve daha modern olma eğilimindeyken ve esas olarak minimalizm ve işlevselliğe odaklanırken, Japon tarzı daha derin tonların yanı sıra daha zarif şekilleri birleştirme eğilimindedir. Tam bir Japandi tarzına sahip olmak istiyorsanız; düz kontürlü İskandinav tarzı aydınlatma ve armatürleri kavisli ve koyu desenli Japon masalarıyla birleştirebilirsiniz.

Aksesuarlarla kendinizi gösterin

Bir duvar için büyük bir tablo seçebilir ve gerisini boş bırakabilirsiniz. Fazla aşırıya kaçmadan rahatlık içeren bir hygge öğesi eklemek için oturma alanınızı battaniye ve birkaç yumuşak yastıkla dekore edebilirsiniz. Raflar ve sehpalar için daha küçük aksesuarlar sözkonusu olduğunda, doğal görünümlü malzemeleri de tercih edebilirsiniz. Daha fazla boyut ve uyum için mantar, taş ve hatta beton gibi yeni bir malzemeye de gidebilirsiniz.