Haziran 2 2021

Dünyanın verdiklerini, dünya insanıyla paylaşan en ünlü filantropistler

filantropi

NESİLDEN NESLE İNSAN SEVGİSİ...

F

ilantropi Yunancada “insan sevgisi” anlamına geliyor; filantropist tanımı ise “insanların iyiliği için çalışan, insanları seven, insansever (kimse)” şeklinde yapılıyor. Filantropi günümüzde bir bireyin veya grubun, ortak faydanın desteklenmesi ve yaşam koşullarının iyileştirilmesi için yaptıkları gönüllü bağışları ifade etmek için kullanılıyor. Dünyaca ünlü filantropistler ise bu “insan sevgisinin” nesilden nesle aktarılması amacıyla çok ciddi miktarda bağışta bulunuyor. İşte bu isimlerden bazıları...


filantropi

Bill & Melinda Gates

146 milyar dolar değerinde servete sahip olduğu tahmin edilen Bill Gates, yıllar içinde kâr amacı gütmeyen çeşitli kuruluşlara 50 milyar doların üzerinde bağışta bulundu. Şimdilerde boşanma aşamasında olan Bill ve Melinda Gates’in kurduğu vakıf, 2000 yılında “dünyanın her yerinden bireylerin yaşam kalitesini iyileştirmek” amacıyla hayata geçirildi. Vakıf, Chicago’dan Nijerya’ya, eğitimden sağlığa farklı alanlarda pek çok hayır işine imza attı. 2020 yılının Şubat ayında ise iklim değişikliğiyle mücadelenin önemine atıfta bulunarak, ileriye dönük hibe programlarındaki temel önceliklerden birinin bu olacağını açıkladı.


filantropi

Warren Buffett

2000 yılından bu yana hayır kurumlarına 46 milyar dolardan fazla bağışta bulunan Warren Buffett dünyanın en ünlü filantropistlerinden biri olarak biliniyor. Berkshire Hathaway’in başkanı ve CEO’su olan Buffett’ın servetinin yaklaşık 100 milyar dolar değerinde olduğuna inanılıyor. Buffett; Bill & Melinda Gates Vakfı, Susan Thompson Buffett Vakfı, Howard G. Buffett Vakfı, Sherwood Vakfı ve NoVo Vakfı’na da bağışlarda bulunuyor.


filantropi

Oprah Winfrey

Oprah Winfrey, “kendi çabalarıyla bugünlere gelmiş” tanımına gerçekten uyduğu için dünyanın en etkileyici filantropistleri arasında sayılıyor. Mississippi’de fakir bir evde büyüdükten sonra karşılaştığı birçok engeli aşmayı ve büyük kazanımlar elde etmeyi başaran bir isim o. Winfrey bugüne kadar dünyanın dört bir yanındaki insanların ihtiyaçlarını karşılamakla kalmadı, aynı zamanda Oprah Winfrey Vakfı aracılığıyla milyonlarca dolar bağışladı. Vakıf, Angel Network’ün ve Oprah Winfrey Liderlik Akademisi Vakfı’nın sorumluluklarının çoğunu üstlendi ve Oprah Winfrey Kızlar için Liderlik Akademisi’ne 140 milyon dolardan fazla katkıda bulundu.


filantropi

J.K. Rowling

Harry Potter’ın efsane yazarı J.K. Rowling 60 milyon dolar civarında bir servete sahip ve filantropi konusunda rol model haline gelmiş durumda. Rowling’in kurduğu Lumos Vakfı ailelerinden ayrılmak zorunda kalıp yetimhaneye yerleştirilen çocuklara yardım etmeyi amaçlıyor. Lumos; çeşitli eğitim, sağlık ve sosyal bakım sistemi reformlarını savunarak ve finanse ederek çocukların refahına yönelik programları destekliyor.


filantropi

Diane von Furstenberg

Tasarımcı ve iş kadını Diane von Furstenberg moda endüstrisinin önde gelen filantropistlerinden biri olarak biliniyor. Diller – von Furstenberg Aile Vakfı’nın yöneticisi olan bu ünlü filantropist kamusal alanlar, topluluklar, eğitim, sanat, insan hakları ve çevre sektörlerindeki kuruluşlara milyonlarca dolar bağışta bulundu.


filantropi

Jeff Bezos

Amazon’un kurucusu ve CEO’su Jeff Bezos, Day One Fund aracılığıyla evsiz ailelere yardım eden kâr amacı gütmeyen kuruluşlara 2 milyar doları aşkın bağışta bulundu. Eğitim, sanat, kültür ve bilim araştırmaları için ciddi miktarda bağış yapan Bezos, iklim değişikliğiyle mücadeleyi de gündemine aldı ve 2020 Şubat ayında 10 milyar dolarlık Bezos Dünya Fonu’nun oluşturulduğunu duyurdu.

Peki kime danışmalı?

Siz de “insan sevgisini” paylaşmak isteyenlerdenseniz, Yapı Kredi Özel Bankacılık’ın Türkiye’de ilk kez hayata geçirdiği, geçtiğimiz yıllarda Euromoney tarafından Türkiye’nin en iyisi seçilen Filantropi Danışmanlığı desteğinden faydalanabilirsiniz. Filantropi Danışmanlığı sizi konunun uzmanları ile bir araya getiriyor, bağış yapacağınız alanın seçiminden desteklemeyi düşündüğünüz proje veya kuruluşları teknik değerlendirmeden geçirmeye, iletişimi koordine etmekten hukuki ayrıntılara kadar hemen her aşamada bağış planlarınızı gerçekleştirmenize yardımcı oluyor.