Ekim 2021

Avrupa’nın en iyi peynir destinasyonları

Ekim

LEZİZ BİR TURA HAZIR MISINIZ?

M

uhteşem kahvaltılara, keyifli başlangıç tabaklarına yaraşan ya da viskinin ve şarabın eşlikçisi olarak seçtiğimiz muhteşem peynirlerin çoğunun Avrupa’dan gelmesi tesadüf değil. Bu sevginin ardında ciddi bir emek var. Yapımlarını yerlerinde görmek, aynı isimli şehirlerinde turlamak isteyenler için mini bir rehber hazırladık.

Ekim

Rokfor, Fransa

Bu listenin Fransa’yla başlaması şaşırtıcı değil, zira güneydeki Roquefortsur-Soulzon kasabası dünyanın en ünlü mavi peynirlerinden birinin üretildiği yer. Koyun sütünden yapılan ve koyu mavi-yeşil damarlarıyla karakterize edilen bu keskin peynirin devasa tekerleklerinin olgunlaştığı mahzenleri gezebilir ve bitmiş ürünün tadına bakmadan önce nasıl yapıldığını tam olarak görebilirsiniz.

Ekim

Gruyères, İsviçre

Bu Ortaçağ kasabası, Arnavut kaldırımlı sokakların ve yemyeşil çayırların pitoresk bir karışımıdır, ancak asıl şöhreti 12. yüzyıldan beri sert, cevizli gravyer peynirinin ana mekânı olmasından gelir. Tarihi hakkında bilgi edinmek ve nasıl yapıldığını görmek için La Maison du Gruyère fabrikasını ziyaret edin, ardından tesis bünyesindeki restorandaki peynir dolu yemeklerin tadını çıkarın.

Ekim

Parma, İtalya

Kuzey İtalya’daki Emilia-Romagna’nın gastronomik merkezinde bulunan Parma’nın en tanınmış ihracatlarından biri bugün daha çok parmesan peyniri olarak bilinen Parmigiano Reggiano’dur. Fabrika turları bu sert, eskimiş ve lezzet bakımından zengin peyniri yapma sürecinde size rehberlik edecek. Restoran menüleri bununla dolup taşıyor ve hatta bu “Peynir Kralı”na adanmış bir müze bile var.

Ekim

Gouda, Hollanda

Kendi adını taşıyan peyniriyle ünlü Gouda, peynir severler için etkinliklerle dolu bir bölge olan Hollanda’nın Peynir Vadisi’nin bir parçasıdır. Peynirin nasıl üretildiğini ve olgunlaştırıldığını keşfedebileceğiniz müzelerden peynirle ilgili anıtlara, peynir etkinliklerine ve hatta eski bir peynir tartım evine kadar keşfedilecek pek çok şey var. Tüccarlarla dolup taşan geleneksel peynir pazarlarını kaçırmayın, burada bol bol tadım yapabilir ve eve götürmek için favorilerinizi seçebilirsiniz.

Ekim

Emmental, İsviçre

İsviçre’nin pastoral Emmental vadisi, inişli çıkışlı yamaçları ve Alp manzaralarının yanı sıra, Emmental peynirinin evi olmasıyla ünlüdür. Burada Emmental Show Dairy’yi ziyaret ederek bu peynirin tam olarak nasıl yapıldığını ve neden bu kadar çok deliği olduğunu öğrenebilirsiniz! Ayrıca bir profesyonelin rehberliğinde kendi peynirinizi yapmayı deneme ve tadına bakma şansınız da var.

Ekim

Pag, Hırvatistan

Hırvatistan’ın engebeli Pag Adası, ay gibi görünen manzarası ve kendine özgü yerel peyniriyle tanınır. Ayın peynirden yapıldığına inanan herkes için mutlaka ziyaret edilmesi gereken bir yer. Pag; adaçayı gibi aromatik yerel bitki örtüsüyle beslenen koyunların sütünden elde edilen bir peynirdir. Nasıl yapıldığı hakkında daha fazla bilgi edinmek ve bazı örnekleri tatmak için mutlaka Pag’s Gligora Peynir Fabrikası’nı gezin.

Ekim

Streefkerk, Hollanda

Uygulamalı bir peynir deneyimi için Rotterdam’ın dışındaki Hollanda kasabası Streefkerk, kesinlikle seyahat programınızda olmalı. Burada 300 yılı aşkın süredir esnaf peyniri yapan bir aile işletmesi olan Booij Kaasmakers’ı ziyaret edebilirsiniz. Burada sadece bir tura çıkıp yarattıkları özel seçkiyi tatmakla kalmaz, aynı zamanda bir atölyeye katılabilir ve kendiniz taze peynir yapmaya başlayabilirsiniz. Uzmanlardan öğrenme fırsatı!

Ekim

Asturias, İspanya

İspanya’nın kuzey kıyısındaki Asturias bölgesi, País de Quesos veya “peynir ülkesi” olarak bilinir. Burada füme Gamonéu ve baharatlı mavi Cabrales de dâhil olmak üzere elliden fazla farklı çeşit üretir. Mandıraları ziyaret etmek için Cabrales Peynir Rotası’nı takip edebilir, Asiego’da peynirlerin saklandığı ve olgunlaştırıldığı aromatik kireçtaşı peynir mağaralarını keşfedebilir ve çok önemli tadımlar için peynir fabrikalarını ziyaret edebilirsiniz.

Ekim

Camembert, Fransa

Kuzey Fransa’nın Normandiya bölgesindeki Camembert, adını verdiği yumuşak ve kremsi peynir sayesinde peynir severler için dünyaca ünlü bir başka destinasyondur. Burada ineklerin otladığı güzel kırsal bölgeyi keşfedebilir, bu popüler peynirin nasıl yapıldığını görmek için Maison du Camembert’i gezebilir ve tabii ki tadına bakabilirsiniz. Alternatif olarak hâlâ geleneksel yöntemlerle Camembert üreten son süt çiftliği olan Durand Cheesemonger’ı ziyaret etmeyi unutmayın!