Aralık 2021

Dünyanın en ilginç 5 kabilesiyle tanışın

Aralık

MODERN DÜNYANIN UZAĞINDAKİ YERLİ HAYATLAR

B

ugün içinde bulunduğumuz modern dünyanın çok uzağında, kendilerine özgü hayatlar yBaşayan tuhaf kabileler var. Bu kabilelerin birçoğu ıssızlıkta yaşıyor ve dünyanın geri kalanıyla ilgilenmiyor. Bununla birlikte, dünyanın geri kalanı bu tuhaf kabileleri büyüleyici buluyor! Biz de merak ettik ve dünyanın en ilginç 5 kabilesini sizin için araştırdık.

Aralık

Sentinelese, Hindistan

Dünyanın en izole kabilesi olarak bilinen bu avcı-toplayıcı toplum, dış dünyayla her türlü temasa direniyor. Bilinen bir tarım yöntemleri yok. Hindistan açıklarında bir ada bölgesinde yaşayan bu kabilenin kaç üyesi olduğuna dair net bir veri de mevcut değil. Bu kabileyle temas kurmak için yapılan tüm denemelerin yerlilerin yaklaşan gemilere ok ve mızraklarla saldırmasıyla sonuçlandığı biliniyor. Hindistan hükümeti bu kabileyi adaya izinsiz girenlere saldırma ve hatta öldürme hakkına sahip egemen bir halk olarak görüyor.

Aralık

Surma, Etiyopya

Etiyopya’daki Omo Vadisi’nde yaşayan Surmalar, Suri ve Mursi olmak üzere iki kola ayrılan bir kabile. Surmalar kültürleri ve gelenekleriyle çok gurur duyuyor. Bir erkek reşit olduğunda ya da evlenmek istediğinde, saginé denilen bir dövüş sanatı yaparak kendini kanıtlamak zorunda. Öte yandan bir kız evlenme yaşına geldiğinde alt dişlerini bir taşla kırıyor. Daha sonra alt dudağını ustura ile kesip tahta bir plaka ile geriyor. İstenen şekle gelene kadar plakayı daha büyüğüyle değiştirmeye devam ediyor. Bir süre sonra dudak o kadar uzuyor ki etrafına bir kil levha sığıyor. Bu, kadınlar için bir güzellik ve statü biçimi olarak kabul ediliyor, bir kızın çeyizi dudağının büyüklüğüne paralel olarak artıyor. Kendilerine has bir dış görünüşe sahip olan Surmalar dünyanın en tuhaf kabilelerinden biri olarak görülüyor.

Aralık

Yali, Papua Yeni Gine

Çoğunlukla Papua Yeni Gine’de yaşayan Yaliler yamyamlıklarıyla biliniyor ve dünyanın en korkunç kabilesi unvanı ile adından söz ettiriyor. Aslında bu konuda iki ayrı görüş var. Birincisi Yalilerin yamyamlığı diğer kabileleri korkutmanın bir yolu olarak kullandığı ve aslında yamyam olmadıkları yönünde. Hatta bazı bulgular çoğunlukla vejetaryen olduklarını ve sadece kutlamalarda domuz yediklerini işaret ediyor. Bir diğer görüş ise geçmişte düşman kabilelerine saldırıp esir aldıkları kişileri öldürdükten sonra şenliklerde yediklerini, daha sonra kemiklerini öğütüp düşman kabilesinin vadisine attıklarını söylüyor. Yali kelimesi “doğudan gelen insan” anlamına geliyor. Söylenenlere göre 1960’lara kadar dış dünyayla hiçbir bağlantıları yoktu, günümüzde ise Yalilerin köylerine ancak engebeli arazilerde birkaç saat yürüyerek ulaşılabiliyor.

Aralık

Yao, Malavi

Wayao veya Yao halkı, Malavi Gölü’nün güney ucunda bulunan etnik ve dilsel bir kabile olarak biliniyor. Yaklaşık 2 milyonluk bu grup üç ülkeye; Malavi, Mozambik ve Tanzanya’ya yayılmış durumda. WaYao “tepe halkı” veya “tepelerden gelen” anlamını taşıyor. Anaerkil bir kabile olan Yaoların kadınlarının en önemli özelliği saçlarını ölene kadar kesmemeleri. Yaolar yerel şifalı bitkiler hakkında çok fazla bilgiye sahipler. Kabilenin atanmış şifacıları, ilaçlarını yapmak için güçlü bitkiler ve malzemeler toplamak için çok uzaklara seyahat ediyor.

Mashco Piro, Peru

Mashco Piro kabilesi Peru’nun Amazon ormanlarında yaşıyor ve ülkedeki yaklaşık 15 izole kabileden biri olma özelliğini taşıyor. Peru hükümeti Mashco Piro’nun 800’den az üyesi olduğuna inanıyor. Kaplumbağa yumurtaları avlayıp topladıkları ve bambu dallarından oklar yaptıkları bilinen kabile, geçmişte yabancılardan uzak duruyordu ancak son yıllarda dış dünyayla daha fazla temas halinde oldukları belirtiliyor; bunun nedeni ise ağaç kesimi ve petrol endüstrilerinden gelen dış tehditler...