Ağustos 2021

Kentsel Mimaride Sürdürülebilir Bir Tasarım: Papilio

Ağustos

KENTSEL MİMARİDE SÜRDÜRÜLEBİLİR BİR TASARIM: PAPİLİO

B

erlinli tasarımcı ve öğrenci Tobias Trübenbacher, gezegenimizin üzerinde büyük etkisi olan ışık kirliliği ve artan enerji tüketimiyle mücadele etmek için bir ürün tasarladı: Sokak lambası Papilio. Önce Trübenbacher’in dilinden bu çevre dostu ürünün çıkış noktasını dinleyelim:
“Kullandığımız enerjinin % 60’ı fosil yakıtlardan kaynaklanıyor. Ayrıca dünya nüfusunun %83’ü gökyüzünün parlaklığını %10 artıran yapay ışıklar altında yaşıyor, bu da ışık kirliliğinde önemli bir artış anlamına geliyor. Bu durum hayvanların göç kalıplarını etkiliyor; iklim üzerindeki etkisinin yanı sıra biyolojik çeşitlilik üzerinde pek çok olumsuz etkiye sahip... Araştırmalar otuz yaşın altındaki Almanların %44’ünden fazlasının hayatlarında daha önce hiç Samanyolu görmediğini gösteriyor. Gerçek karanlığı ve doğal geceyi kaybetmek üzereyiz. Işık kirliliği sadece uyku bozuklukları, depresyon, kardiyovasküler hastalıklar, diyabet ve kanser gibi sağlık sorunlarına neden olmakla kalmıyor, aynı zamanda flora ve faunayı da ciddi şekilde etkiliyor. Örneğin, şu anda yalnızca Almanya’da sokak aydınlatmaları nedeniyle tek bir yaz gecesinde yaklaşık 1,2 milyar böceğin öldüğü tahmin ediliyor...”

Ağustos

Trübenbacher Papilio’yu bu küresel sorunlara yanıt olarak tasarladığını söylüyor. Papilio yaşadığınız yerdeki enerji tüketimini azaltmanın yanı sıra, fazla enerjiyi daha sonra kullanmak üzere depoluyor. Entegre bir rüzgâr jeneratörü ile elektrik üretip, ışık kirliliğini en aza indirerek sokak aydınlatmasının ekolojik ayak izini azaltıyor. Rüzgâr yönünün önemsiz olduğu entegre bir Savonius rüzgâr rotoruna sahip olduğu için her yere kurulabiliyor. Böcek dostu bir ışık spektrumuna sahip olan rüzgâr gülü şeklindeki lamba, yalnızca gerektiğinde otomatik olarak devreye giriyor; şarj edilebilir piller, rüzgârlı olmayan günlerde bile çalışmasına olanak tanıyor. Alternatif olarak ürün, kuvvetli rüzgârlar sırasında mevcut bir elektrik şebekesine de bağlanabiliyor. Trübenbacher tasarımını anlatırken enerji üretiminin genellikle görünmez bir süreç olduğunu ve bu tür projelerin elektrik üretiminin anlaşılır olmasına yardım ettiğini belirtiyor. Çiçeği burnunda proje Papilio özellikle Almanya’da gözleri üzerine çekmeyi başardı. Şimdilik tasarımı ve yapacaklarıyla kendinden söz ettirmeyi başarsa da önümüzdeki yıllarda Avrupa sokaklarında boy göstereceğe benziyor.