Eylül 2 2020

Look Kitap Kulübü: Popüler Bilim

Eylül 2

HER YÖNÜYLE BİLİM

İ

nsanlık yeryüzünde var olduğu günden beri icat peşinde. Homo Erectus’un keşfettiği ateş–o dönem için– en büyük teknolojiydi. Ondan önce icat edilmiş alet yapma teknolojisi kullanarak çıkarmıştı bunu ortaya elbette… Bunları bir oluşumun ilk düğümleri olduğunu var sayarsak bugün önümüzdeki sıkıca örülmüş bir teknoloji sistemini gözümüzün önüne getirebiliriz. Ancak artık icatlar o kadar keskin ve o kadar hayallerin ötesinde ki bu bize farklı gezegenlere kadar uzanan bir fırsatlar zinciri sunuyor. Peki tüm bunları nasıl anlayacağız? En basit sorudan başlayarak: Neden? Sizin için bu ay popüler bilimin en çok merak edilen sorularına cevaplar bulabileceğiniz kaynakları seçtik. Keyifli okumalar!

Stephen Hawking - Zamanın Resimli Kısa Tarihi

Dünyanın belki de en çok okunan bilimsel yazını Zamanın Kısa Tarihi’nin yaklaşık dokuz milyon kopyası basıldı. Geçtiğimiz yıllarda kaybettiğimiz bilim insanı Hawking’in 1988 yılında ilk defa yazdığı kitabının günümüz bulgularıyla ölümünden önce güncellediği bu kopyası; dünyayı ve evrenin gözlem teknolojilerini anlamak için evrenin başlangıcından 300 bin yıl sonrasına kadar uzanan bir araştırmanın sonucu. Zamanın Resimli Kısa Tarihi ise görsel anlatımlarıyla kitabı daha keyifli hale getirilmek için yapılmış özel bir baskı.

Eylül 2

David Eagleman - Beyin: Senin Hikâyen

İçinde yaşadığımız evreni anlamak için önce bakmamız gereken bir yer var: Beynimiz. David Eagleman, alanında ilgi gören kitapları Incognito ile nörobilimi meraklı okurlar için sadeleştirerek ünlendi. Beyin: Senin Hikâyen ise adı üzerinde bize bizi anlatıyor. İçimizdeki kozmosa doğru bir yolculuk! Gerçek nedir? Sen, kimsin? Nasıl karar veriyorsun? Beynin neden başkalarına ihtiyaç duyuyor? Teknoloji “insan olmak”ın anlamını değiştirebilir mi?

Adam Phillips- Freud Olmak: Bir Psikanalistin Gelişimi

Nörolojik olarak beyine yakından baktıktan sonra sıra psikolojide. Bunu anlayabilmek için günlük hayatımızda çok sık duyduğumuz bir ismin kendi hayatına yakından bakalım. Psikanalizin kurucusu Freud’un biyografisini kaleme alan Adam Phillips, 50 yaşına gelene kadar yaşadıklarıyla birlikte Freud’un hayata bakışını, sorgulamalarını ve yaşamı farklı okumayı bize nasıl öğrettiğinin detaylarını anlatıyor.

Eylül 2

Jim Al-Khalili Kuantum Sınırında Yaşam

Yaşam başlı başına bir fenomen. Ama nasıl işliyor? Jim Al-Khalili yaşam dinamiklerine bakış anlayışımızı yeniden biçimlendiriyor. Kuantum mekaniklerini yavaş yavaş anlamaya başladığımız bu dönemde gözden kaçırdıklarımızı özetliyor. Yaşam nedir sorusunun cevabına dair izler bulabileceğiniz bir okuma sizi bekliyor.

Carl Sagan - Kozmos: Evrenin ve yaşamın sırları

ABD’li gökbilimci, astro-biyolog Carl Sagan kitabına şu cümleyle başlıyor, “Bugün bizler için apaçık olan gerçekler eski zamanlarda evrenin akıl sır ermeyen olguları arasındaydı.” Bilimin varlığının aslında ne kadar eskiye uzandığını ve evrenin sırlarının bu bilim ışığında nasıl çözülebileceğine dair bilgileri bulabileceğiniz bir kitap, Kozmos: Evrenin ve yaşamın sırları.

Eylül 2

Yuel Harari - 21. Yüzyıl için 21 Ders:
Teknolojik ve ekonomik kırılmalar

21. yüzyılın en çok ses getiren düşünürlerinden Yuval Noah Harari, ilk kitabı Sapiens’te insanın nasıl önemsiz bir hayvandan dünyanın efendisine dönüştüğünü, ikinci kitabı Homo Deus’ta çarpıcı öngörüleriyle insanlığın ölümsüzlük, mutluluk ve tanrısallık peşindeki yolculuğunu ele almıştı. 21. Yüzyıl İçin 21 Ders ise yüzyılımızın eşi benzeri görülmemiş teknolojik ve ekonomik kırılmalarıyla ve yaşanan aralıksız değişimlerle başa çıkabilmek için elzem soruları tartışmaya açıyor: Bilgisayarlar ve robotlar insan olmanın anlamını nasıl değiştirecek? Dünyayı anlayamıyorsak doğruyla yanlışı, haklıyla haksızı nasıl ayırt edeceğiz? Homo sapiens yarattığı dünyayı anlamlandırma yetisine sahip mi? Gerçekliği kurmacadan ayıran belirgin bir sınır kaldı mı?

Nikola Tesla - İcatlarım: Kendi kaleminden Tesla

Yaşadığı dönemde değeri bilinmemiş bilim insanı denince akla ilk gelen isimlerden biri kuşkusuz Tesla. İcatları, kişiliği ve yaşamıyla bilinmesi gereken bir mücadelenin hikâyesi… Bilimin farklı bir yüzüne şahit olmak için Tesla’nın kendi kaleminden anlattığı hayatına yakından bakmakta fayda var.

Eylül 2

Marcia Bjornerud - Yeryüzünün Zamanı:
Bir Jeolog gibi Düşünerek Dünyayı Kurtarabilir miyiz?

Yaşadığımız gezegeni ne kadar tanıyoruz? Yeryüzündeki jeolojik olayların muazzam zaman ölçeklerini kavramakta ne kadar başarılıyız? Jeolog Marcia Bjornerud işte bu eksikliği doldurmayı hedefliyor. Ona göre, içinde bulunduğumuz çevre krizinin en önemli nedenlerinden biri, Dünya ile ilişkimizde geniş kapsamlı bir zaman bilincine sahip olmamamız ve bugüne odaklı bir bakış açısına saplanıp kalmamız. Kısacası “Dünyamıza bir jeoloğun gözleriyle bakarak geleceği kurtarabilecek miyiz” sorusunun cevabı için okumakta fayda var.